Vinterlöpning

10. Kocken som sprang bort maten

Författat av Icebug

Vinterlöpning, del 10: Stjärnkocken Stefan Karlsson har sprungit bort sin diabetes.

Kockyrket i kombination med dåliga vanor gjorde att stjärnkocken Stefan Karlsson fick såväl diabetes som skyhögt blodtryck. Tre år senare är terränglöpning hans stora passion – och diabetesen har han sprungit bort längs vägen.

Att kombinera ett hälsosamt liv med att jobba som kock är sannerligen inte enkelt. Kockyrket är utan tvekan ett av de stressigaste som finns, och med såväl långa arbetspass, oregelbundna arbetstider och sena nätter är det svårt att göra sunda val. En som vet hur det kan vara är den Göteborgsbaserade stjärnkocken Stefan Karlsson.
– Det är ingen tvekan om att det är en tuff miljö. Det är ett sådant tempo och höga krav hela tiden. Visst har man kunskap om näringslära som kock, men samtidigt får man äta när det finns tid, och man äter den mat som blir kvar. Det är helt enkelt svårt att hålla bra vanor om man inte tänker på det aktivt, säger Stefan, och fortsätter:

– Jag flyttade till Göteborg som 18-åring och innan det var jag väldigt aktiv. Man tränade fotboll och rörde sig mycket i allmänhet. Men sen började jag jobba som kock, jag elitsatsade och kom med i kocklandslaget vilket gjorde att det inte blev så mycket tid över. Träningen blev lidande, och man tänkte hela tiden: Jag gör det nästa vecka. Som sen blev: Jag gör det nästa år. Och så tog man en extra bärs i stället.

För Stefan Karlssons del ledde det hela till att hans hälsa till slut försämrades avsevärt. Under en läkarkontroll för tre år sedan fick han också svart på vitt att han inte mådde bra. Stefan vägde 128 kilo och hade problem med ryggen, han hade mycket högt blodtryck och hade dessutom drabbats av diabetes.
– Det var ju inte kul att höra, säger Stefan. Jag är en person som hatar kemiska substanser, jag tar inte ens huvudvärktabletter. Och att då börja ta massa mediciner för högt blodtryck och diabetes kändes inte kul. Jag frågade doktorn vad jag kunde göra, och fick svaret att jag måste börja röra mig.

Foto: Thanner&Elmrin

Foto: Thanner&Elmrin

Det blev startskottet för en hälsouppryckning i Stefan Karlssons liv. Till en början gick han 4-5 kilometer varje dag, som sedan utvecklades till jogging. Snart tog han också kontakt med den personliga tränaren Cia Wosse Raymond, som driver träningsföretaget NatureFitness. Hon hjälpte honom med att justera kostvanorna, för att minska på kolhydraterna och ta bort allt vitt socker. I dag tränar Stefan med Cia tre gånger i veckan, och träningen genomförs alltid utomhus – oavsett årstid.
– Jag hatar verkligen gym, säger Stefan. För mig känns det helt bortkastat att stå med någon maskin och hålla på. Jag älskar att vara ute och jag vill träna utomhus, med kroppen som redskap, och för mig är det en kick att göra det oavsett säsong och väderlek.

För att kunna genomföra utomhusträningen året runt är Stefan Karlsson också flitig användare av Icebugskor.
– Det blev så tydligt för mig när jag skulle springa på vintern i mina gamla skor och bara halkade runt. Jag älskar att springa i naturen, men för att kunna göra det behöver jag bra grepp – och för mig blev det en aha-upplevelse när jag upptäckte vilken skillnad det var att springa med Icebugs skor, säger han, och fortsätter:

– Tidigare sprang jag och spände mig något fruktansvärt när det var halt, men nu kan jag slappna av. Det är ju precis som när man lagar mat. Ska man laga mat ska man ha riktiga knivar när man gör det. Då blir det så mycket bättre, men också mycket roligare. 

Foto: Thanner&Elmrin

Foto: Thanner&Elmrin

I dagsläget driver Stefan Karlsson krogarna Toso, Mr. P, SK Mat & Människor och Bar Himmel, och sedan han kommit igång med sin träning är det roligare än någonsin att jobba:
– Jag orkar så mycket mer nu, jag blir inte lika trött av jobbet. Tidigare slocknade man direkt man kom hem, men nu är jag betydligt piggare. Jag får inte ont i ryggen längre, och min återhämtning är så mycket bättre. När man tränar lär man känna sin kropp på ett bra sätt också. Man känner när man slarvat med att dricka vatten, och pommes med bearnaise känns inte riktigt lika lockande.

Rent fysiologiskt har träningen också gjort underverk för Stefan Karlssons kropp. För två månader sedan blev han friskförklarad från sin diabetes, och blodtrycksnivåerna är numera bra. Som en bonus har han dessutom tappat 35 kilo i vikt.
– Det är fantastiskt att inse hur kroppen fungerar, och att man faktiskt kan jobba bort en sjukdom. Mitt mål var att bli av med diabetesen och att inte behöva äta några tabletter. Att jag tappat så mycket vikt är egentligen bara en stor bonus. Jag har nog bytt storlek på kockrocken fem gånger nu och jag har fått slänga hela min garderob. Det blev ju dyrt, men samtidigt är det otroligt roligt.

I dag är Stefan Karlsson en flitig löpare och han beskriver det som att han hela tiden längtar till Skatås för att få träna. Några lopp har han ännu inte sprungit, men eventuellt kommer han stå på startlinjen på Winter Run på Liseberg 21 januari.
– Det skulle kunna vara riktigt roligt, säger han. Det vore kul att ha ett lag och göra det tillsammans. Vi är ju många kockar som springer nu, så jag ska se om jag kan sätta ihop ett lag med några andra.

 

Vill du också komma igång med träningen? HÄR har du skorna som gör det lite lättare!

Om författaren

Icebug

Lämna en kommentar