Vinterlöpning

6. Lopp för blåbär och proffs

Författat av Icebug

Vinterlöpning, del 6: Det är så klart inte bara på de kallaste och ogästvänligaste platserna i världen det anordnas vinterlöparlopp. Här i Sverige är vi så klart inte sämre. Här är ett urval av smått och stort. Välj mellan anrika lopp fyllda av blåbärssoppa och nya toktuffa lopp på isig stenhavsbotten…

bocken_vinter_sno

Adventsloppet
Adventsloppet den 27 november. Börjar vid Gävlebocken så om du vill hinna se den (brandrisken är som vanligt stor) och samtidigt springa 5 eller 10 km är det ypperligt tillfälle att ta sig till Gävle i november. Hela banan lyses upp av marschaller för extra mysig adventsstämning. Dessutom fyller bocken 50 år i år och du kan passa på att fira honom med ett instagramfoto taggat #bockogram. 

blafrusen_icebug

Blåfrusen Ultramarathon
Du som vill testa nåt utöver det vanliga kan ta dig till Stockholm och löpa 73 km den 10 december. Fast inte i år. De 70 platserna tog slut på en timme. Att få springa i en klass som passar dig kan du också glömma. ”Det finns en klass och i den springer bara trevliga löpare”. 

nyarsloppet

Nyårsloppet
Vallentuna 31 december och anrikt så det förslår. I år blir det 35:e gången detta lopp anordnas. Du väljer mellan 5 och 10 km och får glögg och pepparkaka samt blåbärssoppa efteråt.

sylvester
Foto: Jessica Segerberg

Sylvesterloppet
Klassiska Sylvesterloppet med sina 10 kilometer går på nyårsafton i flera olika städer. Det brukar starta vid lunchtid, så du är klar i god tid för att få på dig finkläderna och hinna börja frysa i väntan på fyrverkeri och tolvslag.

sandsjobacka

Sandsjöbacka Trail
16-18 januari med flera olika distanser, 22, 26, 36, 44 och 82 kilometer, (där 82 km-klassen ger 2 kvalpoäng till Ultra-Trail Mont Blanc, UTMB). En helg fylld av olika alternativ på lopp. Trots målgång i centrala Göteborg bjuder loppen på en påtaglig urskogskänsla.

winterrun

Winterrun
Går i Göteborg, Stockholm, Oslo och Bergen. 10- eller 5 km på bland annat Liseberg och Skansen. Massor med eldkorgar, ljusshower och DJ:s följer din väg genom mörkret. Löparna uppmanas bära så många lysande detaljer som möjligt och de mest lysande vinner priser. Från 21 januari till 18 feb.

Höga Kusten Winter Trail
Första upplagan av Höga Kusten Winter Trail går genom några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter och du har 10 timmar på dig att springa någon av de två sträckorna 20 eller 43 kilometer lördag den 25 februari 2017. Terrängen är väldigt utmanande då den är både brant och till stor del snöfylld. Vissa delar följer välmarkerade stigar, andra går på isig stenhavsbotten som stigit hundratals meter ur havet sedan senaste istiden. Arrangören säger själv att det kommer vara ett av Sveriges tuffaste terränglopp…

Har vi missat något roligt/tokigt/underbart lopp? Lägg till ditt förslag som en kommentar så fler får veta om det!

Om författaren

Icebug

2 kommentarer

Lämna en kommentar