Markus Torgeby Vänner

Markus Torgeby

Markus Torgeby Icebug
Författat av Icebug

När Markus Torgeby var 20 år gammal lämnade han allt. Under fyra år levde han ensam i en kåta i den jämtländska skogen. Han sprang, frös, åt gröt och tvingades lära sig att bara vara. Till slut var han redo att återvända till samhället. Med sig tog han en enorm mängd insikt och erfarenheter som han nu använder för att sprida kunskap om ett annat sätt att se på löpning. Och livet.

Den kunskapen tog han med sig in i samarbetet med Icebug. Ett samarbete som Icebug och löparprofilen och författaren till boken ”En löpares hjärta”, inledde under 2016.
– När jag mötte David och Tom som är cheferna på Icebug var det nästan första gången ingen frågade mig vad jag gjorde milen på. Då visste jag att det var rätt. Vårt gemensamma mål är att få folk att kliva ut genom dörren. Det är så vi kan börja förändra världen, säger Markus Torgeby.

På fler sätt än ett känns detta som den perfekta matchen. Torgebys filosofi ligger väldigt nära kärnan av det Icebug vill förmedla och för Torgebys del var Icebug det enda skoföretag han kände att han ville jobba med.
– Det här är det första samarbete av den här typen jag gör. Jag har fått erbjudanden från många stora företag, men de har sett mig som en produkt och det funkar inte för mig. Jag är jag och jag kan bara göra det jag tror på. Och jag tror på det Icebug vill göra, säger Torgeby.

David Ekelund, medgrundare och VD på Icebug, hade även han en klar syn på varför Icebug ville få till ett nära samarbete med Torgeby och vart han vill ta detta framöver.
– Vi vill komma nära kärnan. Samarbetet är en del av en helhet som inte bara handlar om att stärka varumärket Icebug och försöka sälja fler skor, utan också om hur vi jobbar och lever. Med Markus tycker jag att det mest spännande är att följa vad som händer nu: Att hitta enkelheten i eremitlivet i en kåta i skogen är en sak, men hur tar man med den till vardagsliv med familj i ett hus strax utanför Göteborg? säger David Ekelund.

Markus Torgeby kommer tillsammans med Icebug bland annat att bjuda in till annorlunda och spännande löparläger på olika platser och självklart året om. Han blir dessutom en viktig pusselbit när det kommer till att genomföra produkttester. En kille som springer två timmar om dagen vet vad som krävs av en sko.
– Med det livet jag lever är grejer inte gjorda för mig – det fattar jag. Jag lever rätt ”hard core” fortfarande i många avseenden. Men fungerar det för mig då fungerar det för andra. Skor jag haft tidigare går sönder efter några veckor. Så att jag fortfarande kan springa i mina favorit-Icebugs efter nästan två säsonger – det är imponerande. Och så vill jag att det ska vara. Jag vill kunna använda en produkt till den är helt slut.

När Markus Torgeby kortfattat förklarar hur han ser på löpning i dag låter det inte som det vanliga pratet om pulsklockor och tider på milen. Det handlar snarare om vad som händer med dig när du ger dig ut för att springa i skogen och varför du gör det. Detta är en del av det han tog med sig från Jämtland och kåtan. Innan flytten dit var han inte förmögen till det.
– Tidigare gick det bara ut på att springa så fort som möjligt. Nu har jag en annan ingång och det är det jag vill vara ambassadör för. Om du breddar ingången till varför du gör saker, då är det större chans att du fortsätter. Löpningen är enkel och nära men den föder stora tankar. Det måste inte handla om att du ska springa milen under 45 minuter och resultat måste inte alltid vara nummer ett. Utan att du gör det för att du helt enkelt mår bra där ute.

Markus bor numera på Öckerö tillsammans med fru och barn. Livet är numera rätt annorlunda än för tio år sedan, men fortfarande hittar han det behövliga lugnet och ordningen under sina långa löparturer på klipporna eller i skogen.
För mig är löpningen nu för tiden ett fönster tillbaka till något som är gött. Det är den bästa medicinen mot allt. Jag tror på det bra med att få blodet att pulsera. På riktigt, om du är halvdeppig eller rastlös – allt blir bättre när du ger dig ut.

Vill du vara med på Torgebys resa med Icebug? Under 2017 kommer Markus att anordna några riktigt grymma löparläger. Håll utkik här och på Icebugs Facebook-sida för chansen att vara med. Vi lovar att det blir likt något helt unikt….

2016-06-03 Icebug Markus Torgeby Foto: Thanner&Elmrin

Om författaren

Icebug

Lämna en kommentar