Nyhet

”Om jag inte har dött så kommer jag!”

Icebug xperience
Författat av Icebug

Varje år fylls Icebug Xperience av fantastiska berättelser från människor som tagit sig runt de 75 kilometerna av sin alldeles egna anledning. Vid målgången av den första etappen fann vi en av dessa.

Sträckan mellan Ramsvik och Smögen under första dagen av Icebug Xperience 2016 var något blöt. De flesta deltagare tog med sig lunchen vid målområdet in på restaurangen för att komma undan vädret. Kvar ute på bryggan, mitt i regnet, stod en kvinna med en tallrik mat i handen och såg väldigt tillfreds ut.
– Det här var verkligen roligt. Visst har det regnat lite ibland, men det gör ju faktiskt inget, säger hon.

Hennes son dyker upp bredvid henne, skakar lite på huvudet och klappar henne sedan på axeln.
– Du måste vara äldst här morsan, du är bara för härlig.

Och ja. Birgitta Hjertén var den äldsta deltagaren på Icebug Xperience denna gång med sina 78 år. Men det var det ingen som kunde ha anat när man såg henne längs banan. Birgitta var antagligen i bättre form än många andra den här helgen och kan också omgivningarna.
– Jag hörde talas om det här loppet i Hovenäset för där har vi vårt sommarhus. Banan går förbi där och en granne som var funktionär berättade vad det handlade om. Jag tänkte genast att det lät väldigt kul och att jag också ska göra det. I dag har jag redan sett flera nya platser jag inte visste om, trots att jag bor här!

På dag 3, precis innan starten i solskenet på Hunnebostrand, träffar vi Birgitta igen. Hon ligger på en bänk i startområdet och trummar lätt med fingrarna på magen. Ansiktet är vänt mot solen och den sista biten av de totalt 75 kilometerna verkar inte skrämma särskilt.
– Det ska bli roligt. Klart att det är jobbiga delar ibland, men samtidigt är det helt underbart. Och vi har ju så fint väder, säger hon och kisar upp mot den blå himlen.

Vad är egentligen hemligheten till att du verkar vara i så god form?
– Jag vet inte. Jag har haft tur antar jag! Och fått goda gener. Jag har ju åkt Tjejvasan flera gånger och gillar att röra på mig så helt oförberedd var jag väl inte. Och så arbetar jag ju mycket i min trädgård så klart.

Varför tycker du att människor borde vara med på Icebug Xperience?
– Naturen är en anledning. Bohuslän är så vackert. Mörka skogar, höga berg och härliga klippor. Sedan handlar det också om en chans för dig att ser att du kan klara det. Jag menar, jag kanske är äldst här men jag klarar det. Och det är en härlig känsla när du har klarat det. Jag tycker nog att fler människor borde våga utmana sig själva ibland!

Kommer vi få se dig här nästa år också?
– Ja det hoppas jag verkligen. Om jag inte dör så kommer jag! Man vet aldrig om man lever men gör jag det så vill jag vara med!

14203541_10153817925702555_1813768955_o

 


BIRGITTA HJERTÉN 

Ålder: Nu 79

Gör: Pensionerad lärare.

Familj: Man, fyra barn, åtta barnbarn, två barnbarnsbarn.

Bor: Nordostpassagen, samt sommarhus vid Hovenäset.

Intressen: Motion, måleri, växter.

Prestation på IX:  Gick 75 km på tiden 14:52:24

LÄS MER OM XPERIENCE OCH ANMÄL DIG HÄR!

Om författaren

Icebug

Lämna en kommentar