Nyhet Trail

Sök dig till skogs!

Författat av Icebug

Skogen är inte bara vacker och trevlig att vara i. Den är också den perfekta platsen för dig som vill ha allsidig träning. Läs det här så förstår du varför!

Att det finns tydliga fördelar med att springa utomhus i stället för på löpband har vi skrivit om tidigare, så det kommer kanske inte som någon nyhet. Men även om du redan springer utomhus, finns det också mycket att vinna på att förlägga din löpträning i skogen.

För dig som redan är inbiten traillöpare är det kanske självklarheter, men för dig som sällan kommer bortanför innerstadens cykelbanor ska vi nu presentera tre oslagbara argument för att du ska dra till skogs så ofta du bara kan.


1. Luften är bättre
Tänk dig själv. Bor du centralt i en tätbefolkad stad med mycket biltrafik kommer kvalitén på luften att förändras – och det är inte till det bättre. I Sverige är vi än så länge skonade från de värsta föroreningarna, men det är tveklöst så att om du springer i närheten av högtrafikerade vägar eller industriområden kommer du andas in förorenad luft – och ju mer du tar i desto mer avgaser kommer du få i dig. Att få dig för stora mängder förorenad luft kan bland annat göra att din hjärna fungerar sämre och ge dig ett högt blodtryck. Som tur är, är luften i regel betydligt bättre i naturområden. Hängde du med på naturvetenskapen i skolan fick du lära dig att växter slukar koldioxid för att i stället producerar syre – och förhoppningsvis är det därmed ganska uppenbart varför du borde springa i skogen i stället för i stan.

2. Du kommer må bättre
Det är inte bara lugnt och vackert i skogen, man blir faktiskt bättre av att träna där också. Forskare vid Örebro Universitet har till exempel kunnat visa att veteranorienterare mår betydligt bättre än andra pensionärer, bland annat genom att de får färre problem med magen och psykisk ohälsa. Den mentala aspekten av skogsträning tas också upp i en skotsk studie som gjordes för några år sedan. Där poängteras den lugnande och avstressande effekten som skogen har, och författarna menar att den positiva effekten på mental hälsa är 50 procent större om man tränar i skogen jämfört med att träna på gym. Kort sagt: spring i skogen så blir du glad!

3. Du blir bättre tränad
Den som testat vet att det är stor skillnad mellan att springa på asfalt och att springa på små stigar, eller till och med i obanad terräng. Löpning på hårt underlag innebär en väldigt monoton rörelse som lätt kan leda till överbelastnings- och förslitningsskador, men när du springer i naturen är underlaget konstant varierande – vilket gör att inget steg blir det andra likt och att skaderisken minskar.

En annan fördel med det varierade underlaget är att du får bättre träning. En rutinerad traillöpare är skicklig på att använda hela kroppen och får på köpet en väl utvecklad balans och bålstabilitet, och alla branta backar och hinder som finns i skogen bygger styrka på ett helt annat sätt än vad som sker under asfaltslöpning. Som om det inte vore nog är det dessutom bra för ditt löpsteg att springa på tekniska stigar. För att du inte ska snubbla i skogen måste du lära dig att ha ett högt knälyft och att springa med korta, snabba steg – vilket du också kommer ha nytta av när du vill springa på hårt underlag.
Känner du dig ändå inte övertygad kan vi ju också lägga till att det är mycket roligare att springa i skogen. Testa om du inte tror oss!

Hitta rätt trailsko för dig här!

 

Referenser:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25326542

https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-014-0222-6

http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/9344129/Jogging-in-forest-twice-as-good-as-trip-to-gym-for-mental-health.html

Om författaren

Icebug

Lämna en kommentar