Maria Edholm Chami

Stina Albihn från Göteborg hjälper oss som hamnat i en träningssvacka.

Författat av Maria Edholm Chami

Personligen är jag just nu lite i en träningssvacka. Jag behöver en utmaning. Sagt och gjort. Jag ringde min vän Stina Albihn, hon är superbra på att peppa. Jag frågade om hon inte ville ge mig och er, ett träningsprogram med målet att stå på händer i juni. Kan det inte vara en rolig utmaning som samtidigt gör oss starkare? Jag tänker att för mig är det helt ok om jag gör det mot en vägg.  🙂 Jag är ju lite feg….

I denna blogg får du veta vem Stina är och såklart får du Stinas program.

 Stina, vem är du?

”Jag växte upp i den norrländska idyllen Ljusdal men bor sedan länge i Göteborg. Jag är SM-meriterad i friidrott och har under många år arbetat inom träningsbranchen både som spinning-, fys- och yogainstruktör, personlig tränare, utbildare inom kettlebell/styrkelyft och kroppsviktsträning samt ansvarat för fyscoachuppdrag för såväl elitfotbolls- och elitbandylag, långdistanslöpare, fäktare och brottare. Jag känner mig lyckligt lottad som har världens bästa jobb, som samtidigt är min stora passion och intresse. Det är fantastiskt att dela så många människors utmaningar och se de jag tränar växa och utvecklas både fysiskt och mentalt!”

Vad betyder träning för dig? 

”För mig är fysisk aktivitet en grund för välmående och jag älskar att träna på min fritid och är en allätare, som gärna gör både löpning, cykel, styrketräning med vikter och kroppsvikt, yoga och stretch samt för att ladda sinnet, långa lugna promenader! ”

Vad är ditt träningsmotto?  

”Gör saker du tycker är skoj för de kommer du att fortsätta med och var nöjd med det du gör istället för att gräma dig över det du inte gjort! Ta hjälp istället för att chansa! Ta i!  Utmana dig själv! Sätt mål! Gör en plan och följd den! Och framförallt: Ha tålamod och bit ihop när det tar emot lite, kontinuitet är A & O! Och sa jag .. HA SKOJ! ”

Tack Stina!

Här kommer nu Stinas träningsprogram.

Jag tänker mig att jag uppdaterar bloggen med hur du ska träna i samma takt som jag får nytt träningsprogram. Hänger du på detta träningsprogram kan jag lova att både du och jag kommer att vara starkare i början på juni. Dessutom, om allt går bra kan vi dessutom stå på händer – på något sätt.

Längst ned i bloggen hittar du länk till Stinas hemsida. Där kan du komma i kontakt med henne.

Övningar. 

Stina ger mig och er tre övningar per månad.

Träning 2-3 ggr/ vecka i samband med rask promenad eller jogg.  Träningsprogram från februari till juni.

 

”Köttbullerally”

En mycket stabiliserande och kroppskoordinerande bålövning som både stärker muskulaturen och kopplar ihop kroppen.

På rygg, med minsta möjliga golvkontakt tar sig personen framåt roterande åt båda hållen. Detta kräver en kontrarörelse i över och underkropp, kan vara bra att underlaget är mjukt.

4x4meter

icebug_maria_chami_blog_1

Klickar du här finns en annan ”köttbulle” övning.

”Planka och sidorotation”

Plankan kan och bör göras både på raka armar och på underarmarna. Att stå på raka armar kräver mer handledsstyrka och kan för den ovane kännas lite ansträngande för handlederna. Detta är oftast övergående. Underarmsplankan är mer ansträngande för axlarna och ställer lite högre krav på rörlighet i bröstryggen.

Oavsett handposition gäller fullständig anspänning i lår, säte och mage.

Viktigt att hålla ländryggen stabil (inte hänga i diskarna) och att huvudet hålls som en förlängning av ryggraden.    

Planka till sidoplanka 4 varv enligt; 1 planka + 5 höger sidoplanka/5 vänster sidoplanka x 5 i varje position räknar man;  1 Mississippi 2 Mississippi 3 Mississippi ( ett sätt att stanna i position) innan man byter sida via att gå ned i plankan.

 

icebug_maria_chami_blog_2

Klickar du här kan du se en annan variant av sidoplankan.

Ryggresningar:

Startpunkt: Häng med 90 graders vinkel i kroppen och behåll ryggens naturliga linje genom hela rörelsen. Stanna i vågrät linje. Var noga med att aktivering av baksida lår och sätesmuskulatur föregår ”drag med ryggens muskler”. Bibehåll ryggradens kurvatur genom hela rörelsen, dvs ingen rullning av ryggraden upp.

4×8

 

icebug_maria_chami_blog_3

Klickar du här finns en annan variant av ryggresning.

 

Nu har vi alla en liten utmaning. För mig är det en utmaning som gjort att det återigen blivit lite roligare att få till min egen träning.

Om du vill veta mera om vem Stina är eller om du kanske vill komma i kontakt med Stina, här hittar du henne. http://www.stinaalbihn.se

Allt gott, Maria

 

 

 

 

 

 

Om författaren

Maria Edholm Chami

Lämna en kommentar