Vinterlöpning

7. Sveriges roligaste vinterlöpning?

Vinterlöpning, del 7: Winterrun har vuxit från ett litet utspritt vinterlopp till en folkfest. Nu fyller löparfesten 5 år och det ska naturligtvis firas – med ännu mer festligheter och rekord.

Det som för nästan sex år sedan började som en idé hos Icebug om att fler människor borde få uppleva det fantastiska med vinterlöpning, är i dag en fullfjädrad vinterfest som lockar tusentals löpare till några av Skandinaviens största städer. 

Efter de första åren, då Winterrun gick i hela tio städer och lockade några hundra per gång, har loppet både blivit mindre utspritt och samtidigt vuxit stort. 2015 kom det stora lyftet då Winterrun flyttade in på Liseberg. 2016 följde Skansen efter, samtidigt som Aker Brygge blev platsen för Oslos första Winterrun.
Tre fantastiska platser för ett löparevent och en begynnande succé var ett faktum. Deltagarsiffrorna på Liseberg och Skansen kröp snabbt över 1000.
– Det blev ett oerhört lyft att få med två av Sveriges absolut största turistattraktioner. Inramningen är fantastisk och det blev så att säga mindre svett och mer fest, säger Jonas Svengård, projektledare för Winterrun och eventansvarig på Icebug.

Icebug och Craft, huvudarrangörerna för Winterrun, har nu även lyft blicken längre västerut i Norge. År 2017 kommer loppet förutom att finnas i Stockholm, Göteborg och Oslo även gå i Bergen.
– Kan vi få 500 deltagare i Bergen hade det varit fantastiskt som ett första år, säger Jonas Svengård.

Redan nu, i mitten av november, står det också klart att Oslo gör ett jättelyft. Från cirka 200 anmälda första gången 2015, till de nu cirka 1000 anmälda.
– Oslo är en klassisk vinter idrottsstad, där många är vana vid utomhus aktiviteter vintertid. Och att loppet blev så lyckat förra året bidrar naturligtvis också, säger Jonas Svengård.

Tätt där bakom skuggar även Göteborg och Stockholm. Och där hoppas och tror Jonas Svengård på nya rekord.
– Blir vi runt 2500 deltagare i både Göteborg/Stockholm/Oslo så har vi gjort ett grymt jobb!

Förutom att satsa mot nya deltagarrekord ska också själva 5-årsjubileumet firas. Det blir ännu fler eldstäder, ännu mer ljusshower och DJ:s. Dessutom väntar en jubileumsgåva de löpare som hängt med ett tag. De som sprungit fem Winterrun får en specialdesignad mössa från Craft. Och precis som tidigare år gäller det förstås att lysa så mycket som möjligt. De mest lysande löparna kommer att vinna fina priser från Icebug, Craft, Thule och Silva.

Sedan gäller det bara ha så kul som möjligt. Winterrun är ett lopp som alla kan vara med i, oavsett hur duktig löpare du är. Att vinna är inte det viktigaste. Det är själva grejen att fortsätta springa fast snön och isen har kommit.
– I år kommer vi dessutom öppna upp 5 km lopp i Göteborg/Liseberg och i Oslo. Ett alternativ för de som vill testa att springa på vintern men inte vill springa en hel mil, säger Svengård.

 

WINTERRUN.COM

winterrun_gbg_loop  winterrun_sthlm_loop

FAKTA om Winterrun 2017:

Städer:

Göteborg, Liseberg. 1700 anmälda 2016. Datum 21 januari 2017.

Stockholm, Skansen. 1500 anmälda 2016. Datum 28 januari 2017.

Oslo, Aker Brygge. 700 anmälda 2016. Datum 4 februari 2017.

Bergen, Festplassen. Datum 18 februari 2017.

Nyheter för i år: 5-årsjubileum med jubileumsmössa, nytt lopp i norska Bergen, 5 km-lopp i Göteborg och Oslo.


Liseberg om Winterrun Göteborg:
Genom Winterrun har vi en möjlighet att aktivera parken och få marknadsföring i en period som vi annars har stängt och inte är så synliga i. Att erbjuda parken som löparmiljö i vinterskrud bidrar också till en unik löparupplevelse som stärker varumärket Liseberg, säger Lisebergs marknadschef Robert Arvidsson”
Skansen om Winterrun Stockholm:
”Många traditioner har skapats på Skansen och blivit nästan heliga. Förhoppningsvis kan Winterrun också bli en sådan återkommande fin tradition, säger Katarina Ridderberg, Evenemangsproducent på Skansen”

Vill du veta mer om historien bakom Winterrun: LÄS HÄR!

Om författaren

Icebug

Lämna en kommentar