Markus Torgeby Nyhet

Torgebys bästa skotips

Marcus Torgeby Icebug
Författat av Icebug

En riktigt bra löpsko kommer bli din bästa vän i många mil framöver. En dålig kommer både skada dig och få dig att avsky löpning. En som vet vad man ska ha på fötterna är Icebugs ambassadör Markus Torgeby. Här är hans bästa tips för att hitta rätt skor i vinter!

Genom åren har han avverkat fler mil än de flesta. Markus Torgeby är löparesset som vid 20 års ålder flyttade ut till en fjällkåta för att ägna sig åt det han gillade mest: löpning. Under flera år sprang han 25 mil i veckan, samtidigt som han levde på minimal budget – vilket ställde exceptionellt högra krav på skorna.
– För mig är det viktigaste att skorna håller. De ska klara många, många mil. Vissa tillverkare säger ju att man ska byta skor efter 75 mil. I så fall skulle jag ha behövt nya skor var tredje vecka när jag sprang som mest. Och när man lever på 80 kronor i månaden går inte det, säger Markus Torgeby, och fortsätter:

– Jag har sprungit tills skorna är helt slut, när det inte ens går att tejpa dem med silvertejp längre. Och för att det ska funka är hållbarheten extremt viktig.

Utöver hållbarheten är det en annan parameter som är extremt viktig när Markus Torgeby väljer skor.
– För mig är det så extremt viktigt att den sitter bra, säger Markus, och fortsätter:

– Blånaglar, blåsor och skavsår är resultat av fel skor. Det ska man inte behöva ha. När jag tänker skor, då tänker jag att man aldrig någonsin ska få skav. Inte en endaste gång. Du ska kunna sätta foten i skon och sticka ut. Om skon gör att du får skavsår och måste vila en dag blir det ju katastrof.

Under sina år i de jämtländska skogarna sprang Markus Torgeby med odubbade skor, året runt. Tack vare en otrolig löpteknik gick det oftast bra, men det var ändå kärlek vid första ögonkastet när han för första gången testade Icebugs dubbade skor.

– Det var inget jag var van vid, det var verkligen en helt ny grej för mig. Men det var också en fantastisk upplevelse, eftersom det greppar så bra på precis allting, säger Markus Torgeby.

I dag springer Markus Torgeby inga 25 mil i veckan, men han springer fortfarande mer än de flesta – och när han gör det sker det nästan uteslutande i naturen. Och han är övertygad om att fler skulle må bra av att upptäcka skogslöpningen.
– Den stora grunden i träningen handlar om syretransport, att syresätta kroppen. Och den träningen vill man göra så skonsam som möjligt. Tränar du i naturen får du hela tiden variera ditt steg, vilket kroppen mår bra av, säger Markus Torgeby.

– I skogen får du mycket mer intryck, både sinnesmässigt och kroppsmässigt, jämfört med på asfalt. Du får bättre balans och tränar småmuskler, vilket är råviktigt. Det gör att det helt enkelt är oslagbart att springa i naturen.

Markus Torgebys skofavoriter i vinter!

Anima5 BUGrip: ”En sko som funkar till det mesta. Den ger mig löpkänsla och jag tycker verkligen att den har ett brett användningsområde. Jag kan använda den i skogen, men också på asfaltintervaller eller stigar.”

Zeal2 OLX: ”Zeal OLX är verkligen en fantastisk sko. Första gången jag testade dubbade skor var på sommaren, och det var en ny upplevelse på så många vis. De greppar verkligen perfekt, överallt – utan att tappa känslan. Och det är ju precis det man vill ha av en terrängsko.”

NOW4 BUGweb RB9X: ”En riktigt cool sko. Den är ju snygg och sen när jag förstod att den kom med extra grepp (BUGweb) så blev det ju ännu bättre. Då finns det en verklig tanke, en funktion, bakom det hela. Och den funkar lika bra i stan som när jag bygger på mitt hus.”

torgebyskor

Om författaren

Icebug

Lämna en kommentar