Nyhet

Winterrun – från idé till folkfest

Icebug winterrun
Författat av Icebug

Historien om Winterrun börjar en vinterdag i Göteborg. Nu sex år senare har idén vuxit till en stor folkfest.

De första tankarna på ett vinterlopp föddes en solig dag i friluftsområde Skatås, där Icebugs eventansvarige Jonas Svengård sprang med en vän.
– Det var en sådan där fantastisk vinterdag, då allt bara var gnistrande och fantastiskt. Och då slog det mig att den här känslan, det är något som många ska få uppleva. Jag har haft många av mina allra finaste löparupplevelser på vintern och det finns verkligen något att upptäcka där, säger Jonas Svengård.

Med bakgrund av att de flesta flyttar in sin löpträning under vinterhalvåret – eller till och med lägger ner den helt – började Jonas skissa på Winterrun.
– Historiskt sett har ju folk lagt skorna på hyllan i oktober, säger han. Men att stå på ett löpband måste ju vara det tråkigaste som finns. Och ett stort mål för Icebug är att inspirera människor till att röra sig året runt. Så egentligen var det inte mycket att tveka på. 

Med visionen om att inspirera så många som möjligt till vinterlöpning tog Icebug i från tårna med första upplagan av Winterrun. Loppet turnerade runt till tio svenska städer, från Malmö i söder till Östersund i norr. På en och samma gång var det stafett, barnlopp, vandringsklass och löparklass.
– Det var lyckat, vi hade loppen på väldigt bra platser. Samtidigt blev det ganska hårda lopp för de redan inbitna vinterlöparna. Och det vi ville komma åt var ju att få fler att upptäcka vinterlöpningen. Så vi bestämde oss för att ändra konceptet. Vi gick från att vara ett snorlopp till ett upplevelselopp. Nu har vi det på kvällstid, med eldcirkusar och levande musik. Det ska vara en speciell upplevelse att springa Winterrun.

Ett beslut som skulle visa sig vara ett lyckat drag. För Winterrun har vuxit och vuxit. Från första året med knappt 100 per stad talar vi i dag om många tusen per stad. 2016 arrangerades Winterrun i Göteborg, Stockholm, Oslo och Helsingfors. Det blev också året då Winterrun flyttade in på Liseberg i Göteborg och på Skansen i Stockholm, vilket maxade upplevelsen ytterligare.
– Det här två av de absolut största turistattraktionerna i Sverige och det är platser som alla har en relation till. En plats som Liseberg är laddad med otroligt mycket glädje och positiva egenskaper. 

I år väntar ännu fler nyheter. Fler städer – och länder – vill med på tåget. Dessa nyheter kommer presenteras inom kort! Håll ögonen på www.winterrun.com

Jonas tre tips för ett lyckat Winterrun! 
1. Anmäl ett lag. ”Löpning är en individuell sport men att göra något tillsammans är väldigt roligt och det är sällan man gör det i andra lopp. Anmäl ett lag med dina vänner och utmana andra lag!”

2. Ha rätt utrustning. ”Jag tycker att Anima5 Bugrip är en perfekt sko för den här typen av underlag, det är en snabb men säker sko. Men se också till att klä dig rätt. För att loppet ska bli kul får du varken vara för varm eller för kall.”

3. Lys! ”Syns man inte finns man inte och vi har alltid pris till den som lyser mest. Det finns batteridrivna julgransbelysningar på stormarknaderna för några tior. Spring med en sådan runt kroppen så blir det roligare. Dessutom kommer publiken heja mer!”

Om författaren

Icebug

Lämna en kommentar