Icebug

DET FINNS INGA GRÖNA SKOR.

Tyvärr. Trots all reklam om ekologiska material, cirkulärt mode och klimatsmarta val är vår konsumtion av skor och mode fortfarande ett jätteproblem. Sopberget växer, utsläppen ökar och människor utnyttjas – trots vad klädjättarna påstår (ingen nämnd ingen glömd).

Visste du till exempel att när du returnerar en vara på grund av fel storlek eller liknande är sannolikheten att den bränns STOR? Bara för att det är lättare att kassera än ta omhand.

Så här KAN vi inte ha det. Något måste göras och det nu.

Det finns inga gröna skor – men det finns ett bra alternativ från Göteborg.

Sverige har ingen speciellt stor textilindustri – men utomlands – i produktionsländer som Vietnam orsakar vår överkonsumtion stora utsläpp.

Så, vad kan man göra? Vi måste ju trots allt ha skor och kläder på kroppen?

Att konsumera mindre men bättre är EN lösning. Innan du köper nytt: kolla först vad du har i garderoben. Men sen då?

På Icebug, grundat i Göteborg, vet vi att man inte behöver orsaka onödig miljöförstöring för att producera skor. Det går faktiskt att tänka annorlunda.

Vi använder tekniker som minimerar kemikalieanvändningen, vi köper hållbarhetscertifierat naturgummi som inte leder till att regnskog huggs ner, och vi medverkar till bra arbetsvillkor i fabrikerna där våra skor tillverkas. Dessutom ställer vi om till solenergi, och hjälper andra märken att göra detsamma. Och framför allt gör vi skor med funktion, som håller över tid.

2023 sjösätter vi vår stora satsning på solenergi i Vietnam. Om allt går som planerat kommer vi spara 5 000 ton koldioxid om året. Mer än vad vi själva släpper ut! Vietnam är ett land med mycket sol, men lite solkraft och fortfarande används mest fossil energi för att driva landets många fabriker som tillverkar skor och kläder som används världen över. För att ändra på detta har Icebug bjudit in andra märken – stora som små – att bli en del av vårt sol-projekt helt utan kostnad. Vi är ett litet märke, men om bara en enda av jättarna i branschen skulle tacka ja kan vi göra enorm skillnad.

På hemmaplan fortsätter vårt arbete med att rädda svensk gammelskog. I skrivande stund har vi öronmärkt 1,5 miljoner kronor till ändamålet för åren 2022/23.

Icebug Eli

Alla Icebugs skor kommer med en QR-kod som gör det enkelt att se vad en sko är tillverkad av och hur.

Köp färre saker, men bättre.

SJÄLVKLART flyger vi INTE hem skorna från fabrik. Flygfrakt medför 20 gånger så mycket utsläpp som båt – ändå förekommer det i alldeles för hög utsträckning.

Att tillverka en Icebug-sko medför, i snitt, utsläpp av 11 kilo koldioxid. Det ska ner till 6,4 kilo så snabbt som möjligt för att linjera med det globala målet om halverade utsläpp till 2030 (räknat från 2015). Men vi stannar inte där – självklart fortsätter vi banta vårt klimatavtryck så mycket det går.

Vet du hur det står sig mot ditt favoritmärke? Nej just det. Vi är i princip helt ensamma om att dela med oss av den här informationen för hela vår kollektion. Vissa märken gör enstaka konceptmodeller med exceptionellt låga avtryck, men på Icebug fokuserar vi på att krympa utsläppen från HELA vår produktion - vilket skulle ha störst effekt om alla gjorde.

Vi har inga tillväxtmål och i Icebugs ägardirektiv står det klart och tydligt att vi ska sätta människorna och planeten före vinstintresset. Det är därför vi kan agera annorlunda än de flesta andra sko- och klädmärken.

Det är dags att sluta snacka hållbarhet, och börja göra något!

Som konsument har du möjligheten att ställa tuffa frågor – och göra smarta val. Köp färre saker, men bättre. Och begär att få veta hur det du köper har producerats.

Vi har bestämt oss för att halvera vårt avtryck till år 2030 – och påverka vår bransch att göra detsamma. Häng med oss på vägen!

Vi är inte perfekta – men vi gör bra grejer

Inget företag kan någonsin påstå sig vara perfekt när det kommer till hållbarhet. Precis som ingen kan säga att dess produkter är ''klimatvänliga''. Vi på Icebug har mycket mer jobb att göra – och det vill vi kunna stå för. Här är vårt löfte till dig som konsument. Så att du ska veta vad Icebug gör.

Icebug

Det här lovar Icebug dig.

Nyhetsbrev

Inspireras mer!
Ta del av vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se