Icebug
FOLLOW THE FOOTPRINTS

FÖRTROENDE MÅSTE FÖRTJÄNAS.

Nu startar Icebug en ny era av radikal transparens inom skoindustrin.

Icebug öppnar dörren till produktionen på vid gavel. Vi redovisar de viktigaste hållbarhetsindikatorerna, som mäter det som vi och andra skoföretag har som vår största miljöpåverkan: Koldioxidutsläpp och användningen av icke förnyelsebara källor - främst olja – till råmaterial. Vi gör det här för samtliga skomodeller och berättar också var våra skor och material har tillverkats. Så vitt vi vet, så gör det oss till det mest transparenta sportskoföretaget i världen. Genom Follow the Footprints™ gör vi det möjligt att enkelt följa och granska vårt fotavtryck. Scanna bara QR-koden och ta reda på allt från klimatavtryck till fabrik för den sko du funderar på att köpa.

VI TAR TÄTEN – IGEN

2019 blev Icebug världens första klimatpositiva skoföretag. Vi har sedan dess lagt en hel del tid på att berätta hur vi gjorde, för att fler företag skulle kunna göra samma resa. Ensamma gör vi liten skillnad, men hela skoindustrin står faktiskt för så mycket som nästan 2% av världens totala koldioxidutsläpp. Vi trodde att många andra snabbt skulle följa efter, men utvecklingen har gått alldeles för långsamt.

Vad vi gör nu är unikt genom att kombinera att offentligt redogöra för klimatavtryck och de andra viktigaste hållbarhetsindikatorer, samtidigt som vi ger full transparens i leverantörskedjan. Men precis som vi hoppas att andra ska bygga vidare på vårt arbete, så har vi lärt oss av andras hållbarhetsarbete. Från klädbranschen så har vi till exempel lärt oss av outdoorlegendarerna Patagonia, våra lokala denimfantomer Nudie Jeans och uppstickaraktivisten Asket. Och i skobranschen så publicerade våra Climate Neutral-kollegor Allbirds sina modellers koldioxidavtryck under 2020.

2021 blir Icebug första sportskomärke att publicera klimatavtryck på alla skor. Förutom att öppna leverantörskedjan så delar vi också metoden för hur vi har räknat (se bifogat metoddokument) och gått till väga i process och materialval för att reducera avtrycket.

Skoindustrin är en komplex bransch, där en skomodell kan ha över 50 olika komponenter – vår övertygelse är att kunderna, branschen och planeten vinner på om vi är transparenta med vilka material vi använder och varifrån vi köper dem, fast vi har fått lägga mycket tid och resurser på att hitta de hållbarhetsmässigt bästa alternativen. I det långa loppet så är vi alla vinnare om andra skomärken snabbare kan växla från standardmaterial till mer hållbara alternativ.

Genom att scanna QR-koden eller klicka på länken på produktsidor här på icebug.se kan du direkt se våra nyckeltal inom hållbarhet. Vi visar upp varje modells koldioxidavtryck samt andelen biobaserat och återvunnet material, räknat som procentandel av skons totala vikt. Du kan också se i vilka fabriker skorna och materialen tillverkats. Icebug är medlem av Fair Wear Foundation, för att öka transparensen också kring att produkterna är tillverkade under rättvisa arbetsvillkor.

VI SÄGER NEJ TILL ”SKÖT DU DITT SÅ SKÖTER JAG MITT”.

Vad vi vet efter beräkningar av koldioxidavtryck för sommarkollektionen 2021:

Vid en jämförelse av Icebugs sommarskor (som har stor andel miljöanpassade material) och vanliga skor med standardmaterial så har våra skors material 11-64 % lägre klimatpåverkan (medel 22 % lägre). När man mäter hela skon (inklusive produktion och transporter mm) så är skillnaden 5-28% för de olika modellerna (medel 10% lägre).

Det är den egna minskningen som vi kan räkna med från vår baseline 2015, när vi startade arbetet att byta standardmaterial till mer hållbara alternativ. Men minst lika intressant vore att kunna jämföra med andra skor på marknaden.

Våra uträkningar visar att vi skulle kunna ha ett koldioxidavtryck per sko som är så mycket lägre som 35% än en standardsko från andra tillverkare.

En Icebug Outrun RB9X har ett klimatavtryck på 9 kg CO2e (koldioxidekvivalenter) per par. Den bästa tillgängliga livscykelanalysen för en löpsko är gjord av MIT universitetet av en Asics-sko. Den visade på 14 kg CO2e. Problemet är att den livscykelanalysen är från 2012. Sedan dess har väldigt lite information vad gäller koldioxidavtryck för skor offentliggjorts – med sneakersmärket Allbirds förra året som ett lysande undantag. Det gör att vi kan jämföra vår ullsneaker Eide, och se att Allbirds kommit längre med att minska klimatpåverkan från sulan, men att vi har kommit längre med överdelen eftersom vi använder återvunnen ull. Totalt sett är det ganska lika. Vår uppfattning är att Allbirds också verkligen ligger i framkant vad gäller att ta ansvar för sin miljöpåverkan. För våra outdoor- och sportskor har vi däremot inget annat att jämföra med, så det är viktigt här att säga att ett upp till 35% lägre koldioxidavtryck för en löpsko från Icebug, jämfört med en standard från ett annat varumärke är högst spekulativ.

ALLA VINNER OM VI HJÄLPS ÅT

Icebug lovar att fortsätta pusha skoindustrin framåt när det gäller hållbarhet. Genom att öppet visa hur vi gör och väljer, gör vi det enklare för andra skoföretag att hitta mer hållbara material.

Hur pass långt vi kommit är också svårt att slå fast – eftersom vi har så lite att jämföra med. Därför uppmanar vi nu återigen andra skoföretag att följa våra fotspår och dela med sig av sina hållbarhetsdata, och särskilt produkternas koldioxidavtryck. Vi tror att det finns massor som vi kan lära av andra för att minska våra utsläpp ytterligare. I racet mot nettonoll utsläpp är alla vinnare ju snabbare det går.

DAVID EKELUND, VD OCH GRUNDARE AV ICEBUG

''De siffror vi har att jämföra våra löpskor med är från 2012. Nu tar vi täten i att dela klimatdata, men det behövs fler''

HUR VI GÖR DET

Sommaren 2021 kan du scanna QR-koden som finns på samtliga produktsidor här på icebug.se. I vår egen butik i Göteborg, samt hos utvalda återförsäljare runt om i Sverige, kan du även finna QR-koden bredvid produkterna på hyllan.

Till hösten kommer dessutom samtliga skokartonger från Icebug vara försedda med en QR-kod. Det är transparens på riktigt.

FOLLOW THE FOOTPRINTS

Nyhetsbrev

Inspireras mer!
Ta del av vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se