Icebug
FOLLOW THE FOOTPRINTS

SE DITT AVTRYCK

En ny era av radikal transparens inom skoindustrin.

Icebugs dörrar till produktionen står sedan 2021 på vid gavel. Vi redovisar de viktigaste hållbarhetsindikatorerna, som mäter det som vi och andra skoföretag har som vår största miljöpåverkan: Koldioxidutsläpp och användningen av icke förnyelsebara källor - främst olja – till råmaterial. Vi gör det här för samtliga skomodeller och berättar också var våra skor och material har tillverkats. Så vitt vi vet, så gör det oss till det mest transparenta sportskoföretaget i världen. Genom Follow the Footprints™ gör vi det helt enkelt möjligt att enkelt följa och granska vårt fotavtryck.

Hur det går till.

Hösten 2022 kan du scanna QR-koden som finns i plösen på samtliga Icebugskor och skokartonger ute i butik. På alla produktsidor här på icebug.se finns dessutom en länk till samma information. Här kan du direkt se våra nyckeltal inom hållbarhet. Vi visar upp varje modells koldioxidavtryck samt andelen biobaserat och återvunnet material, räknat som procentandel av skons totala vikt. Du kan också se i vilka fabriker skorna och materialen tillverkats. Icebug är medlem av Fair Wear Foundation, för att också öka transparensen kring att produkterna är tillverkade under rättvisa arbetsvillkor.

DAVID EKELUND, VD OCH GRUNDARE AV ICEBUG

''De siffror vi har att jämföra våra löpskor med är från 2012. Nu tar vi täten i att dela klimatdata, men det behövs fler''

Vi delar med oss till andra.

Skoindustrin är en komplex bransch, där en skomodell kan ha över 50 olika komponenter. Vi har fått lägga mycket tid och resurser på att hitta de hållbarhetsmässigt bästa alternativen. Men vår övertygelse är att kunderna, branschen och planeten vinner på om vi är transparenta med vilka material vi använder och varifrån vi köper dem. I det långa loppet så är vi alla vinnare om andra skomärken inte behöver leta utan snabbare kan växla från standardmaterial till mer hållbara alternativ.

Förutom att öppna leverantörskedjan så delar vi därför också metoden för hur vi har räknat (se bifogat metoddokument) och gått till väga i process och materialval för att reducera avtrycket.

Vad vi kan räkna på.

Vad vi vet efter beräkningar av koldioxidavtryck för sommarkollektionen 2021:

Vid en jämförelse av Icebugs sommarskor (som har stor andel miljöanpassade material) och vanliga skor med standardmaterial så har våra skors material 11-64 % lägre klimatpåverkan (medel 22 % lägre). När man mäter hela skon (inklusive produktion och transporter mm) så är skillnaden 5-28% för de olika modellerna (medel 10% lägre).

Det är den egna minskningen som vi kan räkna med från vår baseline 2015, när vi startade arbetet att byta standardmaterial till mer hållbara alternativ. Men minst lika intressant vore att kunna jämföra med andra skor på marknaden.

En Icebug Outrun RB9X har ett klimatavtryck på 9 kg CO2e (koldioxidekvivalenter) per par. Den bästa tillgängliga livscykelanalysen för en löpsko är gjord av MIT universitetet av en Asics-sko. Den visade på 14 kg CO2e. Problemet är att den livscykelanalysen är från 2012. Sedan dess har väldigt lite information vad gäller koldioxidavtryck för skor offentliggjorts – med sneakersmärket Allbirds förra året som ett fint undantag. Det gör att vi kan jämföra vår ullsneaker Eide, och se att Allbirds kommit längre med att minska klimatpåverkan från sulan, men att vi har kommit längre med överdelen eftersom vi använder återvunnen ull. Totalt sett är det ganska lika. För våra outdoor- och sportskor har vi däremot inget annat att jämföra med, så det är viktigt här att säga att ett upp till 35% lägre koldioxidavtryck för en löpsko från Icebug, jämfört med en standard från ett annat varumärke är högst spekulativ.

Fler måste följa efter.

Icebug lovar att fortsätta pusha skoindustrin framåt när det gäller hållbarhet. Genom att öppet visa hur vi gör och väljer, gör vi det enklare för andra skoföretag att hitta mer hållbara material.

Därför uppmanar vi nu återigen andra skoföretag att följa våra fotspår och dela med sig av sina hållbarhetsdata, och särskilt produkternas koldioxidavtryck. Vi tror att det finns massor som vi kan lära av andra för att minska våra utsläpp ytterligare. I racet mot nettonoll utsläpp är alla vinnare ju snabbare det går.

Follow the footprints: Tillgängligt direkt.

Nyhetsbrev

Inspireras mer!
Ta del av vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se