Icebug
SOMMARTIPS

GOTALEDEN PÅ 12 TIMMAR

Äntligen sommar och en grönskande natur därute. Vad sägs om ett litet tips till dig som rör dig i Västsverige i sommar? Utanför vårt kontor finns nämligen en av Sveriges maffigaste vandringsleder – Gotaleden. Och här tänkte vi tipsa om några pärlor att upptäcka längs vägen. Vi utlovar storslagen natur. Och att du kommer bli ganska mätt.

Från Göteborg till Alingsås
Gotaleden är 71 kilometer lång och sträcker sig från centrala Göteborg till Alingsås. Den är indelad i nio etapper, som alla är lätta att nå kommunalt med pendeltåg eller buss. Förutom vacker vandring i längs åar och genom bokskog finns också chansen att testa både god mat och roliga aktiviteter. Men att vandra 71 kilometer på en dag är inget vi rekommenderar. Dela hellre upp det på flera dagar eller välj ut ett stycke och planera in många stopp längs vägen, det kommer ni vilja, vi lovar! Ett trevligt tips för dig både gillar att vandra och äta god mat är att starta resan i Jonsered och avsluta i Norsesund.

Klockan 08.00, frukost i Jonsered

På den nyöppnade Brödfabriken i Jonsered får ni en perfekt start på den långa, men härliga, dagen ni har framför er.

10.30 Ta ett dopp i Lerum

Vägen till Lerum från Jonsered går genom en fantastisk bokskog. Glöm inte att stanna upp och lyssna på ljuden! Enligt forskning är vacker skog en av de saker som gör oss människor lyckligast, det är verkligen den här sträckan ett bevis på. Är det varmt finns det flera stopp där ni kan passa på att bada i sjön Aspen.

13.00 Lunch i Floda

Efter en lång tur är det äntligen dags för käk! Och i Floda finns flera alternativ. För den hungrige rekommenderas Jernbruket vid stationen. Här grillas all mat över öppen eld och skulle du mot förmodan fortfarande vara hungrig efter en grilltallrik eller hamburgare är ett tips att beställa en bakad cheesecake till efterrätt.
Ett stenkast från Jernbruket ligger Garveriet som serverar ekologiskt mat av närproducerade råvaror. Där kan du också sitta på deras mysiga uteservering bredvid Säveån som slingrar sig förbi. Och! Passa gärna på att kika förbi äventyrscentret The Tannery Club som i juni slog upp portarna i huset bredvid. Där finns bland annat en klättervägg byggt av återvunna träbitar. Och skulle du vid det här laget inse att du har helt fel skor på fötterna finns det ett litet utbud av Icebugskor att köpa.

16.00. Dryckespaus i Nääs Fabriker

Ni börjar närma er målet. Men en paus i Tollered och Nääs Fabriker är ett absolut måste. Det stora området, som tidigare var en av Sveriges största spinnerifabriker, inhyser bland annat butiker, restauranger, bageri/ölbryggeri och hotell med spa. Under sommarhalvåret finns en dryckesvagn placerad nere vid vattnet, där du kan slå dig ner i en hammock och njuta av något kallt. För den äventyrlige finns det också möjlighet att paddla SUP eller åka wakeboard.

BONUSSTOPP - den franska vagnen i Hemsjö I en liten trädgård, på vägen mellan Tollered och Norsesund finns det vissa dagar i veckan en liten fransk matvagn öppen. Här serveras bland annat Tarte Flambée, en traditionell rätt från Alsace, plus massa andra godsaker som creme caramel, pannacotta, pajer med mera, som också går utmärkt att ta take away. För att de aktuella öppettiderna är det bäst att kika på deras Facebook, sök på L'epicerie de Jérome.

20.00 Målgång och österrikisk middag

Ni är i mål! Efter drygt 40 kilometers vandring känns det förmodligen en del i benen. Vad passar då bättre än att slå sig ner vid ett bord och få fantastisk mat från det Österrikiska köket? Vid tågstationen i Norsesund, som för övrigt vunnit flera priser genom åren som det vackraste tågstoppet i Sverige, ligger gamla Stationshuset. Där finns idag en restaurang som bland annat serverar gigantiska wienerschnitzlar och sweinhaxe med surkål. Har du tur tajmar du en spelning i deras mysiga trädgård, som det ofta är under sommarkvällarna, eller ett quiz med filmexperten Ronny Svensson. Ett smart drag är att boka bord i förväg, då det är ett poppis besöksmål. När kvällen är slut har du drygt 50 meter till tågstationen, som antingen tar dig till Göteborg eller Alingsås.

Gotaledens nio etapper
1. Göteborg - Skatås: 6 km
2. Skatås - Kåsjön: 10 km
3. Kåsjön - Jonsered: 8 km
4. Jonsered - Lerum: 10 km
5. Lerum - Floda: 9,3 km
6. Floda - Tollered: 7,8 km
7. Tollered - Norsesund: 11 km
8. Norsesund - Västra Bodarna:5 km
9. Västra Bodarna - Alingsås: 10,5 km

Läs mer på gotaleden.se

Nyhetsbrev

Inspireras mer!
Ta del av vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se