Icebug
Icebugs

Greppteknologier

Icebug har sex olika greppteknologier: BUGrip®, RB9X™, OLX, Biosole, Michelin Winter Compound och BUGweb.

Gör vi en sko som ska ha bra grepp – då är det bra grepp. Tack vare en rad finurliga patent vi lanserat längs vägen. Icebug är greppexperten. Vi har utvecklat skor med bästa tänkbara grepp sedan starten av företaget 2001 då den första BUGrip-modellen MR Dry BUGrip® visades upp på ISPO i München. När det gäller dubbat grepp är vi marknadsledande. Med över 20 år av erfarenhet i ryggen har Icebug ett stort kunnande och ett stort försprång när det gäller att göra dubbade skor som klarar av ren is likaväl som asfalt och som dessutom är bekväma att gå och springa i.

BUGrip-teknologin är fortfarande vårt adelsmärke, men mycket håller på att hända. Vi har tagit grepp till sommaren – och lagt ribban på en ny nivå med hjälp av vårt gummi – Rubber 9 Extreme (RB9X™). Så när vi nu för tiden pratar om riktigt bra grepp, pratar vi både om sommar och vinter. För alla tillfällen och alla behov.

BUGrip®

BUGrip är namnet på Icebugs greppteknologi för de mest hala förhållandena. En BUGrip-sula är gjord av en speciell gummiblandning med 13-19 integrerade karbidståldubbar. Designen på dubbarna tillsammans med gummits egenskaper ger de här dubbarna en dynamisk funktion. Dubbarna jobbar individuellt och är inte helt fixerade. När kroppsvikt adderas i steget trycks dubbarna in mot sulans yta. Hur långt de trycks in beror på hur kraftigt foten sätts i och vilket underlag det gäller. Denna dynamiska funktion tillåter dubbarna att anpassa sig till vilket underlag som helst och ger bästa möjliga grepp på allt från torr asfalt, till blött trä och ren is.

Alla våra vinterskor med BUGrip® i modellnamnet är dubbade.

Prestandainformation BUGrip

Syftet med BUGrip är att ge grepp på hala underlag. Att tillverka sulor med denna teknologi är en komplex process där den viktigaste komponenten är gummi. Eftersom gummi är ett naturmaterial så är det inte möjligt att kontrollera tillverkningsprocessen fullt ut och sulan kan tappa vissa dubbar i förtid. Därför är sulor med BUGrip designade så att de har ett överskott av dubbar. Sulteknologins funktion bibehålles även om 3-4 dubbar försvinner från en sula. Efter användning under våta förhållanden kan dubbarnas huvud och sidor beläggas med ett lager av ytrost. Den del av dubben som är relevant för funktionen att ge grepp är dock spetsen i karbidstål och den påverkas inte av ytrost.

Varning: Vi kan ej garantera att man aldrig halkar. Produkter med BUGrip rekommenderas inte för användning inomhus eller på ömtåliga underlag.

Icebug

BUGrip®

RB9X™

Icebug är marknadsledande på dubbat grepp. Vi har gjort det möjligt att springa på is. Med vårt greppgummi RB9X tar vi oss upp i toppen vad det gäller odubbat också! Oberoende testresultat visar att RB9X ligger på en helt egen nivå vad det gäller grepp på både blött och torrt underlag. De egenskaper RB9X har är perfekta när du går eller springer på till exempel våta klippor. Söker du något som kan hålla dig på fötterna under en swimrun-tävling till exempel, på väg upp och ner ur vattnet, är det RB9X du söker. Det här greppgummit kompromissar heller inte med hållbarheten, utan matchar den rekommenderade standarden för asfaltskor!

– RB9X är definitivt en fördel för människor som ställer höga krav på skornas greppförmåga i olika sorters terräng. Det finns inget liknande på marknaden, säger Erik Öhlund, Produktutvecklare på Icebug och elitorienterare.

Icebug

RB9X™

OLX

Dubbarna som Icebug har tagit fram och använder har toppar av karbidstål, vilket innebär att de är 4-5 gånger hårdare än normalt stål. Detta gör dem i princip omöjliga att slita ut. Precis som våra övriga greppteknologier har vi även olika varianter av dubbsystem. De fixerade dubbarna, alltså OLX, anpassar sig inte efter underlaget på samma sätt som de dynamiska dubbarna i vår BUGrip-teknologi. Istället är de alltid ute och redo att greppa vilket underlag som helst som kommer i dess väg. Med fixerade dubbar är det möjligt att göra sulan relativt tunn, vilket sparar vikt och förbättrar markkontrollen. Icebugs fixerade dubbar är endast använda i vår Off trail-kategori och då med OLX adderat till modellnamnet.

Biosole™

I Biosole™-yttersulan ersätter naturgummi syntetiskt gummi och minskar oljeberoendet. Naturgummi har ungefär hälften så stor klimatpåverkan som syntetgummi. Biosole™ är tillverkad av 90% icke-oljebaserade komponenter, varav 62% är naturgummi. Gummiblandningen ger bra grepp året runt och håller sig mjuk och flexibel vid alla temperaturer. Biosole™ har utmärkta nötningsegenskaper, vilket gör att sulan håller länge. Icebug leder arbetet med att köpa FSC-certifierat naturgummi från hållbart skötta skogar i Thailand.

Michelin Winter Compound

Odubbat vintergrepp. Underlaget kan variera kraftigt på höst och vinter, från regnvåta trottoarer till snötäckta vägar. Att erbjuda tillförlitligt grepp under sådana förhållanden även utan ståldubbar är en sann utmaning. Särskilt eftersom de flesta gummiblandningar hårdnar och stelnar till vid låga temperaturer. I ett samarbete med MICHELIN Technical Soles har Icebug tagit fram en vinteranpassad yttersula, där just grepp på snö och is möjliggörs tack vare MICHELIN Ice Control Technology.

Sulmönstret är baserat på det legendariska vinterdäcket MICHELIN X-Ice Xi3, med Cross Z Sipe-struktur som skapar friktion mot underlaget. MICHELIN Winter Compound (Wic) är en gummiblandning med optimala antihalkegenskaper och bibehållet grepp, slitstyrka och flexibilitet vid så låga temperaturer som -30°C.

Bor du där det mestadels är isgator som gäller rekommenderar vi så klart att du tar en titt på våra dubbade BUGrip-skor. Vill du inte ha dubbar men ändå ett pålitligt grepp som fungerar när gator och stigar börjar bli lite luriga är Icebugs Michelinmodeller perfekta.

BUGweb

När det blir isigt och halt ute räcker det inte att förlita sig på att enbart en gummisula ska hålla dig på benen. För att själv kunna välja när extra grepp behövs har Icebug utvecklat ett greppsystem som heter BUGweb. Det är en greppteknologi som består av en greppenhet som lätt placeras i det anpassade sulmönstret. BUGweb har sex karbidståldubbar och i jämförelse med andra lösa broddar blir BUGweb en integrerad del av sulan. Både snyggare och säkrare!

Så minskar vi våra klimatavtryck.

Vi på Icebug menar allvar med vårt klimatarbete. Vi följer FN:s initiativ Climate Neutral Now, mäter hela företagets utsläpp av växthusgaser och ändrar ständigt material och processer för att få ett lägre klimatavtryck. Våra skor ska ha ett klimatavtryck på i snitt högst 6,4 kilo CO2 senast 2030. Längs vägen delar vi med oss av våra material och leverantörer genom vårt initiativ för transparens, Follow the Footprints.

Nyhetsbrev

Inspireras mer!
Ta del av vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se