De bästa lekarna för hunden med @Malamutepacklife

Icebugs vän och ambassadör Emeli Sundberg (@Malamutepacklife) är en jätteprofil på Instagram där vi får följa hennes vardag med 17 hundar. Ett spännande och smått annorlunda liv som till allra största del levs utomhus, sommar som vinter...

Emelis fem bästa vinteraktiviteter för dig och din hund

Många kanske tycker det känns jobbigt att ta sig ut i -20 C och ha snö upp till knäna – men vintern är i alla fall vår favoritsäsong! Möjligheterna att göra något bra av vintern är oändliga. Här har du mina fem bästa tips för en rolig vinter för både dig och hunden:

1. Spark med hund

''De flesta har en gammal spark där hemma och den passar sig alldeles utmärkt för denna vinteraktivitet''

Många gör aktiviteter med sin hund till ett projekt och vissa kanske tänker att man behöver dyr utrustning för att ens ta sig ut. Så är det verkligen inte.

Jag tror nog de flesta har en gammal spark där hemma och den passar sig alldeles utmärkt för denna vinteraktivitet. Spark med hund. Det är lätt, roligt och det behövs inte mycket för att komma iväg.

Även om du kanske har en spark behövs det i alla typer av drag en ordentlig sele. Google ger dig många fördelar och det är lätt att hitta butiker i din närhet som erbjuder rätt dragutrustning. Sök på dragsele och tolklina så kommer du garanterat hitta nåt som passar dig.

Att börja är enkelt. Sela hunden, koppla på sparken och ge dig ut. I början behöver man inte ha några krav att hunden ska dra direkt. Belöna alltid när hunden ligger framför. Ett tips är att börja på ett uppkört spår, där ''tvingar'' man hunden att springa framför, smart va?

Beroende på underlaget kan man behöva medar under sparken och de kan man hitta på det flesta skidaffärer. Detta gör dig möjligheten att köra på is och snö.

Vill man börja köra spark på riktigt finns de sparkar som är gjorda enbart för drag med hund och dessa kallas kickspark.

2. Ha snöbollskrig!

''Mina hundar älskar bollar. Även de av snö''

Snöbollskrig kanske är lite fel ord, men jag tycker inte de låter lika kul med ''kasta en snöboll'', eller hur? Leka med sin hund är en av de viktigaste aktiviteten med sin hund. Under leken skapar man kontakt och stärker sina band. Hunden blir mer mottaglig för inlärning och stärker sin lyhördhet till dig som ägare.

Många hundar har vardagsrummet fyllt med roliga leksaker i alla dess former allt från gosedjur till aktiverings leksaker. Även om en hund har 30 leksaker att leka med kommer de aldrig vara lika kul som att faktiskt leka med dig.

Att kasta boll är en populär aktivering och lekstund för många, dock kan de framhäva stress hos hund så man måste vara observant vad just din vovve klarar av för mängd av bollkastning.

När backen är täckt av snö, och när vi har lediga dagar här hemma spenderar vi långa stunder i snön. Även om den största mängden av mina hundar är polarhundar och älskar snön och klarar kyla väl har jag också andra raser som inte har samma päls. Vid extra kalla dagar kan dom behöva täcken på sig för att inte bli nerkylda så tänk på det. Hundar fryser också.

Mina hundar älskar att leka i snön, om de så är att leta efter nedgrävt godis eller leksak, söka ett spår eller bara springa i djupsnön. Fånga snöbollar dock, är de dom gör allra helst på sina lediga dagar från draget. Dom älskar de verkligen och hoppar runt som tokar när dom ser mig rulla ihop en hög av snöbollar. En perfekt rolig lek på vanliga promenaden för att göra den lite extra rolig och helt gratis också.

Vissa hundar kanske inte alls uppskattar att hoppa runt och fånga kalla bollar och då kan man såklart ta en vanlig boll också ;) Men ut och lek, förstärk eran relation med rolig aktivitet!

3. Bygg muskler i djup snö

''Ta en tur in i skogen eller gå i det djupa diket bredvid vägen, svårare än så är det inte''

De dagar vi inte tränar drag spenderar vi en hel del timmar med ”vanliga” promenader. Även om våra ”vanliga promenader” kanske inte är samma sak som det är för dig.

Här hemma gäller de att vara produktiv, så en vanlig promenad innebär på nåt sätt också träning för att alla individer ska bygga muskler och hålla sig i bra form under årets alla säsonger. Under vår och höst går vi ofta i djupa skogar, rissnår är ett perfekt ställe att bygga muskler lika effektivt som djup snö.

Att gå långsamt och behöva ta höga kliv är ett av de bästa sätten att bygga muskler, detta är även väldigt jobbigt för din hund och de behövs inte milslånga promenader för att göra dem trötta. Perfekt på vintern när man kanske inte är jättesugen att hålla sig ute långa stunder om de är jättekallt.

Jag tycker alla hundar, oavsett ras och användningsområde ska hålla sig hälsosamma. Inte för tjocka, inte för tunna och absolut inte ha för dåliga muskler.

Att gå i djup snö i koppel, i långsamt tempo är en utmärkt aktivitet för dig och din hund och jag lovar att de är inte bara hunden som kommer bli trött. Det känns i ben och lår kan jag säga :)

Variera därför de dagliga promenaderna med att ta en avstickare på en orörd äng eller åker och gå tvärs över och tillbaka. Ta en tur in i skogen på upptäcktsfärd eller gå i det djupa diket bredvid vägen, svårare än så är det inte. Det behövs inte mycket för att din hund ska bli nöjd och sova gott resten av kvällen.

4. Åk skidor med hunden

''Knäpp på skidorna, sela hunden och börja staka!''

Att snöra på sig skidorna och åka ut på tur är en av våra favoriter bland vinteraktiviteter. Oavsett om du har en framavlad draghund eller en sällskapshund är drag en fantastisk sysselsättning som många hundar faktiskt gillar. Inte nog med att det är roligt, det är en nyttig aktivitet för din hund som också skapar självkänsla.

Du behöver inte vara ett proffs för att börja med drag men utrustningen är alltid viktig. Här kommer några saker du behöver:

* Dragsele

* Draglina med expander

* Midjebälte

Att börja:

Att börja med en helt ny aktivitet kan kännas lite jobbigt. Man kanske inte riktigt vet hur man ska göra och i dem flesta fall är många faktiskt rädd att göra fel. Ett bra sätt att börja med drag och som jag ofta gör här hemma är faktiskt att bara bege sig ut och köra. Knäpp på skidorna, sela hunden och börja staka!

Beröm alltid hunden när den ligger framför dig och beröm extra mycket när den drar till i linan.

Du behöver inte oroa dig för att hunden kommer börja dra i kopplet efter dragaktivering. Nej nej! Din hund är så smart att den vet skillnaden på promenadsele och dragsele. Det lär dom sig.

Vart ska du åka?

Så länge snön är tillräcklig och skidorna korrekt vallade kan du åka vart och hur du vill, men fråga alltid markägare om du kör i skog och på åkrar. Vi kör ofta på isen, skogsstigar, skoterspår och på vanliga vägar.

Hör av dig till den som är ansvarig för ditt motionsspår och fråga om du får åka där med hund. Elljusspår är perfekt och många kommuner och städer har avsatta tider och dagar för drag med hund. Där har du färdiga och upplysta tryckta. Perfekt!

5. Testa hundspann!

''Istället för att ta en hund på skidor eller spark, ta två''

Om du har mer än en hund har du faktiskt ett spann, och istället för att ta en hund på skidor eller spark, ta två! Hundspannskörning är de vi gör allra helst på vintern. Det spelar ingen roll om det är -25 grader ute och snöstorm, Ibland är det faktiskt roligare just då :)

Att köra hundspann är inte lätt alla gånger. Alla hundar i ett spann har sin utvalda plats. Vissa körs alltid fram som lead-hundar medan andra alltid går bak som wheel-hundar. Varje roll är exakt lika viktig och ser olika ut i varje spann.

Mina mest lyhörda och kanske mest lydiga hundar går i fram. Dessa lead-hundar ska vara lyhörda för vad jag säger, mjuka i sinnet men också ha en riktig vinnarskalle. De är dessa två som styr hela ligan på det sättet jag vill, förhoppningsvis ;) och det är också dessa hundar som avgör hur fort det ska gå.

Mina wheel-hundar, de längst bak, kanske många tror är dom som gör minst i spannet, men icke. Dessa två är lika viktiga som dem i fram. Här längst bak är mina jättar, mina kraftpaket och dom som drar det tyngsta lasset.

Det tar ca 30 minuter att sela på alla våra 10 hundar och komma iväg. Varje hund har sin egna sele som är anpassad efter just den individen och ibland kan de va lite kaos i ''selhögen'' och det tar sin lilla tid att hitta rätt. Ordning och reda är viktigt ;)

När vi väl kommer ut då kan dock vi stanna där ute i snön hur länge som helst!

Icebug
Hund och halka - en dålig kombo

Snö och is är den vanligaste orsaken till människor gör sig illa på vintern. Har du dessutom hund löper du ännu större risk att drabbas.

Hundstallet väljer Icebug för att klara halkan.

Sedan 2012 har Icebug och Hundstallet haft ett samarbete. Varje vinter får personalen och alla volontärer på Hundstallet Stockholm skor för att klara av vinterns alla isiga promenader med hundarna.

Icebug
Ett lyckat team

''Vi hade aldrig överlevt vintrarna utan Icebug på fötterna''

Vill du stå stadigt om hunden drar iväg?

Icebug har skor för vinterns alla underlag. Perfekta för dig som har hund och som behöver ut i alla väder och på alla underlag.

Icebug
Dubbat för dig med hund!

Det största utbudet av dubbskor

Så minskar vi våra klimatavtryck.

Vi på Icebug menar allvar med vårt klimatarbete. Vi följer FN:s initiativ Climate Neutral Now, mäter hela företagets utsläpp av växthusgaser och ändrar ständigt material och processer för att få ett lägre klimatavtryck. Våra skor ska ha ett klimatavtryck på i snitt högst 6,4 kilo CO2 senast 2030. Längs vägen delar vi med oss av våra material och leverantörer genom vårt initiativ för transparens, Follow the Footprints.

Nyhetsbrev

Inspireras mer!
Ta del av vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se