Icebug Xperience West Coast Trail

''Det är så fantastiskt vackert att man blir mållös''

Det finns en hel del deltagare på Icebug Xperience West Coast Trail som återkommer år efter år. Som Giesela Bergh, vars Xperience-historia inte liknar någon annans. Hon har gått från att ta sig an sitt allra första traillopp, till att råka ut för en otäck skada, till rollen som köksansvarig för funktionärer och nu till att anmäla sig till ultraloppet…

2014 hörde Giesela Bergh från Vimle utanför Herrljunga talas om Icebug Xperience West Coast Trail och tänkte att ”det där vill jag också göra”. På den tiden sprang hon som högst 5-10 kilometer och hade aldrig sprungit något traillopp. Men kom till start för de 75 km gjorde hon. Och gick i mål gjorde hon. Trots att det inte borde varit möjligt.

Efter bara sju kilometer av den första sträckan snubblade Giesela på en sten mitt ute i skogen och drog tre fingrar ur led med blodvite som följd. Men i stället för att kliva av loppet drog hon på egen hand tillbaka fingrarna och fortsatte springa. Efter ett besök på akuten och med en stor påse runt handen fortsatte hon sedan springa i ytterligare två dagar och nästan 70 kilometer.

Giesela Bergh om ultran

''Jag vet att det kommer att krävas mycket pannben men vilken fantastisk utmaning det blir''

Sedan dess har Giesela, 56, varit på plats i Ramsvik varje år. 2016 sprang hon med sin dotter, 2017 hann hon bara 2 kilometer innan knät pajade men hon stannade ändå kvar och hoppade omkring på kryckor och hejade på. 2018 tog hon sig an rollen som matsansvarig för funktionärerna. Då hade hon genomfört 90 kilometer långa Ultravasan några veckor tidigare.

– Efter att jag bröt 2017 åkte jag direkt till akuten på söndagen och satte mig. Mina knäbesvär berodde på artros i båda knäna. Värktabletter och artrosskola blev det den hösten. Ortopeden tyckte att det var bra att jag sprang men tyckte att jag skulle lägga ultran på hyllan.

– Haha... det kan man inte säga till mig.

Och nu i år har hon alltså anmält sig till Icebug Xperience Ultra, loppet där du springer alla etapper på en gång.

– Åh, det ska bli så ”roligt” haha... jag vet att det kommer att krävas mycket pannben men vilken fantastisk utmaning det blir. Jag ser verkligen fram emot den. Ultran har lockat mig ända sen den dök upp.

Vad är det som gör att du kommer tillbaka år efter år?

– Atmosfären, omgivningarna, alla härliga deltagare och funktionärer. Arrangemanget är härligt även om jag saknar det lilla som det startade med. Och i år missar jag ju hänget på Ramsvik. Men det här blir nåt nytt och spännande.

Har Xperience på något sätt bidragit till att du fått upp ögonen för löpning på riktigt?

– Det har definitivt fått upp ögonen för traillöpning och glädjen att vara i naturen. Det är nästan enbart såna lopp jag anmäler mig till nu. Enda undantaget är GöteborgsVarvet för att jag vill ha den medaljen.

Vad är det bästa med eventet?

– Det bästa är organisationen, er i Icebug! Och omgivningarna och att man kommer nära medtävlarna och umgås på ett avslappnat sätt.

Har du något att säga till alla dem som ännu inte varit med på Xperience?

– Kom och var med! Det är så fantastiskt vackert att man blir mållös och utmaningen är underbar. Och alla deltagare är härliga att prata och umgås med!

Nyhetsbrev

Inspireras mer!
Ta del av vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se