Ortopeden om när första halkan slår till
– Det är inget som slår svarthalkan. Har den kommit under natten kommer det vara väldigt mycket att göra på jobbet.
Svarthalka må vara ett nyord, men blixhalkan – som den också kallas – är knappast något nytt fenomen. När det är vått på vägarna och temperaturen kryper ner under nollan på natten bildas ett tunt istäcke, som är svårt att se på håll.
– Alla tror att det är samma underlag som det var igår, men skillnaden är att det plötsligt är glashalt. Men eftersom det inte syns ger sig alla ut på cyklar och med samma skor som dagen innan, och då blir det problem. En sådan dag kommer vi få in väldigt många frakturer. Jag minns särskilt en dag i november förra året, på gatorna låg det människor i drivor som hade halkat, säger Emilia Möller Rydberg.
Hon jobbar som ortoped vid Sahlgrenska sjukhuset i Mölndal, och är van vid att ta hand om många benbrott under en dag. Under perioden december till februari har hon som mest att göra på jobbet, och hon kan se ett tydligt mönster bland patienterna under de halaste dagarna.
''Det räcker med ett olyckligt fall och då är det den del av kroppen man tar emot sig med som skadas värst''
– Tidigt på morgonen är det mycket handleder. Då kommer nämligen cyklisterna som trodde att de kunde cykla till jobbet, men i stället har de fallit med cykeln, säger Emilia Möller Rydberg, och fortsätter:
– Här är det också tydligt att halkan är något som drabbar alla. Många tror att det bara är 65-åriga damer, men så stereotypt är det inte, det kommer in många unga människor också. Det krävs inte så himla mycket för att det ska bli en fraktur, det räcker med ett olyckligt fall och då är det den del av kroppen man tar emot sig med först som skadas värst.
I takt med att dagen går är det sedan fler och fler äldre som ger sig ut – och då blir också besökarna på akuten äldre och äldre.
– Halkan drabbar alla åldersgrupper, och det är främst handleds- och fotledsfrakturer. Det brukar vara riktigt trångt på akuten i en eller två dagar, sedan har folk förstått att det är halt och då tänker de sig för lite mer.
Ett kraftigt snöfall är däremot inget som ger något större utslag i statistiken hos ortopeden, berättar Emilia.
– Det beror nog på att ett kraftigt snöfall ändrar vårt beteende. Då ger man sig inte ut på samma sätt, och det är inte heller lika halt. När jag ska åka till jobbet klockan 6 och det har snöat en halvmeter är det stora problemet att bussen inte går – inte att det är halt, säger Emilia, och fortsätter:
– Om jag däremot går upp på morgonen och det är ett tunt, osynligt istäcke – då vet jag att det kommer bli en körig dag på jobbet. Det är väldigt synd, för det är ju samma sak varje år. Om folk bara lärde sig att det är halt även om det inte ser ut så, så skulle vi inte ha lika många frakturer.
Icebug