Låt skogen ta hand om stressen

”Nature is not a place to visit. It is home”

Så sant som det är sagt. Att skogen ger oss människor en känsla av lugn är inte bara något vi tror stämmer – det är bevisat. Mängder med forskning pågår kring vilka positiva hälsoeffekter en stund i skogen kan ha. Och det är många! Det bästa är att det varken är krångligt eller kräver mängder av förberedelser. Här är 6 bra och enkla grejer skogen ger – helt gratis!

1. En investering i god hälsa och bättre immunförsvar

När kroppen är i ett stressat läge, vilket den rätt ofta är i vårt högteknologiska samhälle, är alla icke nödvändiga funktioner avstängda. Vi är inställda på att kunna försvara oss och att kunna fly. När du istället tar en tur ut i skogen får kroppen lugn, ro och trygghet och då kan den arbeta långsiktigt och ägna sig åt att förbättra, reproducera och bygga upp immunförsvaret. Forskning har visat att så lite som 20 minuter om dagen i en skog har positiv inverkan på stress, blodtryck och puls. Att komma ner i varv görs alltså bäst i skogen!

2. En möjlighet att känna – och höra – på riktigt

Strunta i hörlurarna, hör fåglarna kvittra och träden susa. När du är i det lugn som skogen skapar finns alla möjligheter att låta tankarna sväva fritt och kroppen ”komma ikapp”. Enligt en avhandling vid Umeå Universitet handlar det om att självvald ensamhet, tillsammans med skogens kravlöshet och känslan av frihet, bidrar till välbefinnandet. Sätt dig på en stubbe i skogen (utan telefon!) och bara var. Det är svårare än du tror.

3. Skogen hjälper vid lättare utmattningssyndrom

Även kortare vistelser i skogen kan ge mycket goda hälsoeffekter, inte minst på människor med så kallat utmattningssyndrom. I flera projekt har det påvisats att folk som lider av utmattningssyndrom mår bättre av att vara i skogen än i stan eller inomhus. I Japan har ”skogsbad” varit en del av den nationella sjukvården sedan 1982. Det har bevisats att dessa vistelser inte bara sänker stress och liknade – de gör oss även mer mindre aggressiva och deprimerade. Flera andra länder är nu för tiden inne på samma spår som Japan. Bra, säger vi!

4. Ät ute!

Det går väl inte att nämna allt bra med skogen utan att nämna allt gott som växer där. På vintern är det svårare - men inte mindre mysigt med utemat för det! Packa ryggsäcken med det du tycker om och ät middag/frukost/fika ute i naturen på vintern. Allt smakar bättre utomhus och du får massor av frisk luft. Vill du ha ännu fler saker att äta kan vi tipsa om att titta här: https://www.naturskyddsforeningen.se/vilda-vaxter

5. Bor du nära skogen? Grattis.

Förekomsten av ett flertal sjukdomar, bland annat depression, ångest, hjärtsjukdomar, diabetes, astma och migrän är lägre hos personer som bor mindre än en kilometer från ett grönområde. Detta enligt en nederländsk studie.

6. En liten skogsdunge finns runt varje hörn – ta vara på den

Det här är ett tips direkt från oss på Icebug. Vårt kontor ligger precis vid ett naturreservat där vid har kilometer efter kilometer av skog, sjöar och stigar. Där är vi ofta. Nästan varje lunch faktiskt. Det är så fint här att vi beslutade oss för att bjuda in andra att uppleva den och därför startade vi Backyard Trail. Att ha en skog nära dig är en lyx. Använd den, ofta och respektfullt. Och dela med dig av det vackra till fler som behöver komma ut!

Källor: finska Skogsforskningsinstitutet Metla, natursidan.se, ilivet.se

Nyhetsbrev

Inspireras mer!
Ta del av vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se