Pelarsalar är värda att leta efter - och njuta av om du hittar
Många av oss har någon liten glänta eller plats i naturen vi tycker extra mycket om. Ett sådant ställe vi gärna återkommer till. Frågan är hur vi väljer ut dessa favoritställen och vad som krävs för att en plats ska kvalificera sig som ''lugn och trevlig''.
Tät sly är kanske inget du tänker på nu. Och det är du inte ensam om. Tät sly är den typ av skog människor tycker minst om. Detta enligt Anders Lindhagen, som forskar vid SLU. Enligt hans forskning är det till och med bättre med kalhyggen än just sly.
Den mest omtyckta typen då? Enligt Lindhagen är det uppvuxna och gallrade pelarsalar. Pelarsalar är platser i skogen med mycket höga träd, exempelvis tallar, som silar ner ljuset mot marken. Enligt flera undersökningar tycker många människor att det är något av det finaste som finns. Har du någon pelarsal i närheten av dig? Du kanske inte har tänkt på att du har det, eller så visste du inte att det kallas så. Det kan hur som helst vara värt att titta efter – och njuta av om du väl hittar en.
Pelarsalar hamnar högt upp även i annan forskning kring liknande ämne. Deltagare i en studie vid Umeå Universitets program skog och hälsa har sedan 2006 i olika omgångar fått vistas i skogen för att må bättre. Det fanns åtta olika platser att välja att göra sin rehabilitering på. Mest populärt? En strandkant vid en sjö. Detta följdes av skog med stora stenhällar och gles tallskog, samt pelarsalar.
Efter dessa platser kom sedan skog med höga granar. Lite klassisk trollskog som i sagornas värld. Den sortens skog ger en känsla av skydd.
''Det är inte konstigt att många lockas av att bo nära vatten, men lite högt upp och gärna med några träd runt huset''
Enligt forskaren Elisabet Sonntag Öström som är intervjuad i samband med denna studie, har dessa val kanske att göra med hur människan levt under historien. Ha överblick, skydd och vatten till hands. Inte konstigt att många nu för tiden lockas av att bo nära vatten, men lite högt upp och gärna med några träd runt huset för att ge insynsskydd.
Forskningen om skogens möjligheter när det gäller hälsa fortsätter. Vad det mynnar ut i är fortfarande oklart - men du behöver inte vänta på det. Att de allra flesta av oss mår bra i skogen är ett uttalande ingen forskning egentligen behöver sätta OK-stämpel på. Cirka 77% av Sveriges yta är faktiskt täckt av skog. Så ut och njut – hela landet är fullt av möjligheter.
Källor: https://www.skogforsk.se/kunskap/kunskapsbanken/2015/skog-for-manniskor/. https://www.suntarbetsliv.se/forskning/hallbar-rehabilitering/utbranda-drar-till-skogs-och-bara-fornimmer/
Icebug