FRI FRAKT PÅ BESTÄLLNINGAR ÖVER 1000 SEK

Torgeby har hittat hem i skogen

I ett hus utanför Åre sprids nya lärdomar om löpning

''Det är viktigt att bara vara här och nu. Att vi som familj går ut den där dagen på myren och tar in allt med våra ögon, inte med mobilen. Att vara mer ute och ta vara på stunderna, det är det som är viktigt''

När Markus Torgeby var 20 år gammal lämnade han allt. Under fyra år levde han ensam i en kåta i den jämtländska skogen. Han sprang, frös, åt gröt och tvingades lära sig att bara vara. Till slut var han redo att återvända till samhället. Med sig tog han en enorm mängd erfarenheter som han nu använder för att sprida kunskap om ett annat sätt att se på löpning. Och livet.

Kunskapen tog han med sig in i samarbetet med det svenska skoföretaget Icebug. Ett samarbete som Icebug och löparprofilen och författaren till boken ”En löpares hjärta”, inledde under 2016.

– När jag mötte David och Tom som är cheferna på Icebug var det första gången ingen frågade mig vad jag gjorde milen på. Då visste jag att det var rätt. Vårt gemensamma mål är att få folk att kliva ut genom dörren. Det är så vi kan börja förändra världen, säger Markus Torgeby.

Livet är numera rätt annorlunda mot åren ensam i skogen. Markus träffade sin fru, de fick barn och de byggde hus på Öckerö. Det rullade på, som en brukar säga. Men hos familjen Torgeby började en känsla av att vilja leva sitt liv på en annan plats och på ett annat sätt att få fäste. De jämtländska skogarna kallade, familjen svarade och flytten var ett faktum.

– Vi ville inte tillbaka till kåtan igen. Men en känsla av att vi har det bättre någon annanstans började formas på allvar. Och nu här i Åre kan jag verkligen säga att vi har det bättre. Lugnet här är något helt annat och vi lever på det sätt vi vill. Enkelt, avskalat och helt fantastiskt.

Familjen bor nu i ett trähus utanför just Åre. Där är hemmet nu. Mitt bland granar och tysthet. Men också mitt i det liv som barn erbjuder. Fortfarande hittar Markus det behövliga lugnet och ordningen under sina långa löpturer på myrar eller i skogen.

– För mig är löpningen nu för tiden ett fönster tillbaka till något som är gött. Det är den bästa medicinen mot allt. Jag tror på det bra med att få blodet att pulsera. På riktigt, om du är halvdeppig eller rastlös – allt blir bättre när du ger dig ut.

På riktigt, om du är halvdeppig eller rastlös – allt blir bättre när du ger dig ut.

När Markus Torgeby kortfattat förklarar hur han ser på löpning i dag låter det inte som det vanliga pratet om pulsklockor och tider på milen. Det handlar snarare om vad som händer med dig när du ger dig ut för att springa i skogen och varför du gör det. Detta är en del av det han tog med sig från Jämtland och kåtan.

– Tidigare gick det bara ut på att springa så fort som möjligt. Nu har jag en annan ingång och det är det jag vill vara ambassadör för. Om du breddar ingången till varför du gör saker, då är det större chans att du fortsätter. Det måste inte handla om att du ska springa milen under 45 minuter och resultat måste inte alltid vara nummer ett. Utan att du gör det för att du helt enkelt mår bra där ute.

I filmen om Markus och familjens liv utanför Åre handlar mycket om att få med barnen ut och röra på sig för att det är roligt. Att aktivera barn genom att till exempel låta dem leta efter olika fåglar och sedan måla av dem när de kommer hem.

Perspektivet har breddats för Markus. Från att handla om att springa för att han mår bra av det, till det oerhört viktiga i att föra vidare det till nästa generation. Att våga koppla bort mobilen och låta kroppen göra det den är byggd för – att röra på sig.

– Det är viktigt att bara vara här och nu. Att vi som familj går ut den där dagen på myren och bara tar in allt med våra ögon, inte med mobilen. Att vara mer ute och ta vara på stunderna, det är det som är viktigt.

Torgeby tipsarSå får du barnen från soffan till skogenLäs mer

Det är inte bara barnen som behöver ta sig ut

Att det både är nyttigt och lugnande att vara i skogen kan nog de flesta av oss vara överens om. Så varför spenderar vi tid inomhus på gym, när vi har en hel värld av upplevelser utanför dörren? Icebugs ambassadör Markus Torgeby berättar här varför du ska hålla dig i skogen - och skippa gymmet.

Torgeby tipsarDärför ska du rata gymmetLäs mer

Inspireras mer!
Följ vårt nyhetsbrev.

Icebug gör skor med världens bästa grepp, höjer ribban för hållbarhet i branschen och gör det enklare för alla att komma ut i naturen.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se

Denna webbplats använder cookies för att behandla dina personuppgifter och förbättra din upplevelse. Genom att klicka OK eller navigera denna webbplats godkänner du användandet av dessa cookies.