Så får du barnen från soffan till skogen

Svårt att vinna matchen mot barnens skärmar?

Svenska barn får allt sämre kondition, och en högst bidragande orsak till det är stillasittande och brist på motion. Icebugs ambassadör Markus Torgeby bjuder på sina fem bästa tips för att aktivera barnen.

1. Var en förebild

”Våra barn är barn av sin tid, men saker och ting går att ändra. Dina barn vill göra det du gör, och om du som förälder är mycket ute och rör dig mycket kommer barnen också att vilja göra det. Det är nästan en klyscha, men barnen gör inte det du säger – de gör det du gör.”

2. Prata med barnen

”Du måste inse att tekniken är här för att stanna, så enkelt är det. Därför måste du hitta ett förhållningssätt till telefoner och paddor. Här tror jag att man inte ska vara rädd för att våga prata med barnen. Jag förklarar för mina barn att kroppen är tvådelad. Man har ett huvud och man har en kropp, och man behöver använda båda två för att må bra. Kroppen är inte gjord för att sitta stilla 12 timmar om dagen, och det förstår barnen om man pratar med dem om det.”

3. Skapa äventyr

”Barn gillar det som är spännande, de gillar upptäcktsfärder och äventyr. Om man försöker skapa äventyr blir det enklare att få med sig barnen. I somras sprang jag tre kilometer över höjden till Indalsälven med mina barn. Sen hoppade vi i och gled med forsen i två kilometer. Frågar du mina barn om det i efterhand minns de bara det fantastiska vattnet, inte att de fick träna för att komma dit.”

4. Hitta rätt aktivitet

”När vill man göra något? När det är roligt så klart. Alla gillar olika saker, och barnen måste få testa många olika aktiviteter så att de hittar något de verkligen tycker är roligt. Min dotter Signe älskar att åka skicross, medan Helga är mer inne på gymnastik och hästar. Alla gillar olika och man måste hjälpa dem att hitta rätt.”

5. Inkludera barnens intressen

”Om man bara är kreativ går det utmärkt att inkludera barnens intressen även ute i naturen. Jag har en dotter som älskar att måla. Jag brukar säga till henne att hon ska springa ut, och sedan springa över tre valfria höjder. Längs vägen ska hon se om hon kan hitta tre olika fåglar, vilket gör att hon måste vara uppmärksam och närvarande. När hon kommer hem får hon sedan måla av fåglarna. Då har det plötsligt blivit något annat än motion, det har blivit lek.”

Vill du ha mer av Markus?

Ett annat livHur Torgeby hittar lugnet i skogenLäs mer

Inspireras mer!
Följ vårt nyhetsbrev.

Icebug gör skor med världens bästa grepp, höjer ribban för hållbarhet i branschen och gör det enklare för alla att komma ut i naturen.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se

Denna webbplats använder cookies för att behandla dina personuppgifter och förbättra din upplevelse. Genom att klicka OK eller navigera denna webbplats godkänner du användandet av dessa cookies.