Världsmästarens bästa recept

Vill du veta vad en världsmästaren Tove Alexandersson äter för att klara alla tuffa pass? Tro inte att det bara är gröt och grönsaker. Här finns en massa gott. Lätt att göra är det också!

Icebug
UPPDATERA DIN GRÖT

Världens mysigast utefrukost...

...är att äta pepparkaksgröt i skogen 🥣

''Någonting varmt är trevligt att ha med sig ut. Om man vill ha vinterkänsla på riktigt säger jag pepparkaksgröt. Koka havregrynsgröt som grund. Mosa i en banan och blanda. Sen kryddar du med pepparkakskrydda, det finns att köpa färdigt. Vill du göra egen gör du det av kanel, ingefära, kardemumma och nejlika. Sen toppar du med valnötter och kokosflingor. En väldigt god, enkel och mysig frukost att ha i skogen''

Icebug
CHOKLADBOLL OCH INGEFÄRA

Vad ska du äta efter hård träning? Och vilket godis är bäst?

Toves egen chokladbollsglass 🍦

''Chokladbollsglass är suveränt att häva i sig efter ett hårt pass. Du tar fryst banan (det är bra att alltid ha skivad i frysen), kakao och kokosflingor. Mixa det med stavmixer – färdigt! Det ska gå fort och det gör det här. Det är dessutom bra som fika och efterrätt också''

Gör ditt världsmästargodis med ingefära och honung 🍯

''Det här äter jag mycket av. Jag älskar det. Börja med att skära ingefära i tunna skivor. Koka i honungsvatten. Mycket honung ska det vara, minst en halv deciliter honung till 1 ½ dl vatten. Koka ingefärsbitarna och låt småsjuda i ett par timmar. Låt dem torka och sedan doppar du dem i smält mörk choklad''

Extra tips! ''Koka mycket honungsvatten. Så har du en massa extra sådant med ingefärasmak. Det är grymt att ha som återhämtningsdryck''

Icebug
NYTTIGA MACKOR

Världsmästarbröd på två sätt

Toves eget knäckebröd 🥥

Tove Alexandersson köper aldrig bröd. Hon gör det själv. Det får vi reda på när vi ställer frågan om vad hon egentligen gör när hon har en ledig dag hemma. Som hon i och för sig nästan aldrig har.

– Jag har ingen tv, men jag gillar att titta på Vinterstudion när jag kan det. Se andra som sportar. Och så bakar jag bröd. Mitt eget bröd.

Så du har ett eget världsmästarbröd?

– Haha, ja det har jag. Toves världsmästarbröd. Och det här är riktigt gott. Och även om du misslyckas går det att fixa, säger Tove.

Recept:

Ingredienser: Havregryn, kokosflingor, mosad banan, majsmjöl, kanel, kokosfett, naturell youghurt och lite honung.

Något exakt recept med mängd har hon inte. Tove kastar i eftersom och känner sig fram.

– Jag gör en blandning av allt och ser hur det blir. Sen spär jag ut med lite yoghurt och tillsätter lite honung. Sedan rör jag ihop allt till en ganska fast klump och kavlar ut den med bakplåtspapper på båda sidor. Kavla så det blir en halv centimer tjockt. Sedan in med det i ugnen på ganska låg temperatur, typ 150 grader, till brödet har stelnat.

– Det stelnar ännu mer när det har svalnat men har du misslyckats är det ingen fara. Är det inte hårt nog kan du testa att ha det i ugnen över natten på 75 grader med ugnsluckan lite öppen. Det blir bra hur som. Jättegott och bra att ha hemma!

Toves mjuka världsmästarbröd 🍞

– Det är ett svinbra bröd, både för magen och för att jag ska få i mig det jag behöver. Mycket ingefära och morotsgojs!

Tove Alexandersson dras med IBS och måste ha bra koll på vad hon stoppar i sig. Därför började hon med eget bröd. Det jäser inte och vad hon egentligen har i det kan variera. Det här brödet är det första hon började baka regelbundet och det är vad hon nu för tiden kan kalla sitt ''världsmästarbröd''.

– Jag tar det jag har hemma, av rätt grejer. Jag brukar göra mycket juice med ingefära och morot, och då använder jag ”gojset” som blir över och stoppar i brödet.

Icebug
Bagaren

''Jag gör juice med ingefära och morot och har ”gojset” som blir över i brödet''

Här har du ingredienserna – bara att börja baka!

🌾 Majsmjöl/Teffmjöl/Durramjöl/Bovetemjöl

🍶 Bakpulver

🧂 Kryddor

🥕 Morot

🥚 Ägg

🥛 Mjölk/yoghurt/kvarg

Valfri mängd av ingredienserna, blanda till önskad konsistens och klicka ut i runda frallor eller bröd i långpanna. Sätt in i ugnen på cirka 200 grader i ugnen tills brödet ser färdigt ut. Ät!

ÄTA UTE

''Jag älskar det. Speciellt kanske frukost. Allt smakar bättre utomhus och att äta något varmt och mysigt i skogen är verkligen något extra''

Icebug
Tove Alexandersson

Nu har du bakat. Vill du träna också?

Läs mer
Nyhetsbrev

Inspireras mer!
Ta del av vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se