Baka Toves eget världsmästarbröd

Vill du veta vad en världsmästare äter till frukost för att klara alla tuffa pass? Nu kan du baka orienteringsdrottningen Tove Alexanderssons eget världsmästarbröd. Två recept, två sorters bröd. Vi börjar med Toves nya recept på eget knäckebröd!

– Det här är riktigt gott. Och även om du misslyckas går det att fixa, säger Tove.

Tove Alexandersson köper aldrig bröd. Hon gör det själv. Det får vi reda på när vi ställer frågan om vad hon egentligen gör när hon har en ledig dag hemma. Som hon i och för sig nästan aldrig har.

– Jag har ingen tv, men jag gillar att titta på Vinterstudion när jag kan det. Se andra som sportar. Och så bakar jag bröd. Mitt eget bröd.

Så du har ett eget världsmästarbröd?

– Haha, ja det har jag. Toves världsmästarbröd.

Toves knäckebröd (nytt recept vintern 2019):

Ingredienser: Havregryn, kokosflingor, mosad banan, majsmjöl, kanel, kokosfett, naturell youghurt och lite honung.

Något exakt recept med mängd har hon inte. Tove kastar i eftersom och känner sig fram.

– Jag gör en blandning av allt och ser hur det blir. Sen spär jag ut med lite yoghurt och tillsätter lite honung. Sedan rör jag ihop allt till en ganska fast klump och kavlar ut den med bakplåtspapper på båda sidor. Kavla så det blir en halv centimer tjockt. Sedan in med det i ugnen på ganska låg temperatur, typ 150 grader, till brödet har stelnat.

– Det stelnar ännu mer när det har svalnat men har du misslyckats är det ingen fara. Är det inte hårt nog kan du testa att ha det i ugnen över natten på 75 grader med ugnsluckan lite öppen. Det blir bra hur som. Jättegott och bra att ha hemma!

ÄTA UTE''Jag älskar det. Speciellt kanske frukost utomhus. Jag brukar göra overnight oatmeal och ta med mig ut i skogen på morgonen. Är det rätt säsong kan man plocka något att toppa gröten med''

Toves världsmästarbröd

– Det är ett svinbra bröd, både för magen och för att jag ska få i mig det jag behöver. Mycket ingefära och morotsgojs!

Tove Alexandersson dras med IBS och måste ha bra koll på vad hon stoppar i sig. Därför började hon med eget bröd. Det jäser inte och vad hon egentligen har i det kan variera. Det här brödet är det första hon började baka regelbundet och det är vad hon nu för tiden kan kalla sitt ''världsmästarbröd''.

– Jag tar det jag har hemma, av rätt grejer. Jag brukar göra mycket juice med ingefära och morot, och då använder jag ”gojset” som blir över och stoppar i brödet.

Bagaren''Jag gör juice med ingefära och morot och har ”gojset” som blir över i brödet''

Här har du ingredienserna – bara att börja baka!

Majsmjöl/Teffmjöl/Durramjöl/Bovetemjöl

Bakpulver

Kryddor

Morot

Ägg

Mjölk/yoghurt/kvarg

Valfri mängd av ingredienserna, blanda till önskad konsistens och klicka ut i runda frallor eller bröd i långpanna. Sätt in i ugnen på cirka 200 grader i ugnen tills brödet ser färdigt ut. Ät!

Tove AlexanderssonNu har du bakat. Vill du träna också?Läs mer

Inspireras mer!
Följ vårt nyhetsbrev.

Icebug gör skor med världens bästa grepp, höjer ribban för hållbarhet i branschen och gör det enklare för alla att komma ut i naturen.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se

Denna webbplats använder cookies för att behandla dina personuppgifter och förbättra din upplevelse. Genom att klicka OK eller navigera denna webbplats godkänner du användandet av dessa cookies.