Skippa flyget – upplev Sverige till fots

Kanske är det allra bästa sättet att börja vandra att börja där du är

Skippa flyget och stanna på marken. Sverige är fullt av äventyr du kan upptäcka till fots. Här tipsar vi på Icebug om några ställen som är värda ett besök.

När världen just nu ser ut som den gör söker sig fler människor än någonsin ut i skogen. Det är oavsett omständigheter aldrig en dålig sak. Om du har bra skor på fötterna blir skogen ännu roligare. Rover RB9X är skon för dig som gärna söker dig ut i äventyrlig terräng, oavsett om det är för en hikingtur, en långpromenad med hunden eller för en löprunda. Rover har en slitstark överdel, RB9X-gummi och GORE-TEX®-membran och klarar alla väder och utmaningar.

En enkel Google-sökning bort finns mängder av leder i just det område du skulle vilja utforska. Dagsturer, övernattningsplatser, fina sjöar och vidunderliga utsikter. Har du ingen klar idé om vilken del av Sverige du vill ta sikte på, kommer här några fina tips – spridda från norr till söder.

Icebug
37 mil

BOHUSLEDEN

Vår egen Bohusled, som slingrar sig förbi alldeles här vid Icebug kontor är en fin led vi kan börja med. Hela leden är på cirka 37 mil och går hela vägen från Lindome till Strömstad. Här kan du välja hur långt du vill gå, det är relativt lättvandrat och dessutom har du Göteborg med alla dess äventyr precis i anslutning. Perfekt för hela familjen.

Icebug
Lätttillgänglig pärla

KINNEKULLE

Kinnekulle är en pärla du lätt når. Vi kan tipsa om att följa Portionen under tians (@portionenundertian) råd och uppleva denna del av Sverige. Precis vid Vänerns södra sida finns massor av vandring att ta sig an. Både vackert och enkelt. Du kan till exempel ta tåget från Göteborgs Central och hamna mitt i området. Här hittar du @Portionenundertians hela guide till området:

Icebug
118 mil

SKÅNELEDEN

Ett ledsystem som i princip sträcker sig över hela Skåne. 118 mil lång och uppdelad i fem delar med 89 dagsetapper. Som gjord för att beta av någon då och då! På köpet får du en trevlig utflykt bland bokskog, över åsar och vid hav – och du har allt som Skåne har att erbjuda kring dig.

Icebug
Storstad

SÖRMLANDSLEDEN

En sommar i Stockholm? Det behöver verkligen inte bara betyda stadsliv. Runt Stockholm finns också många fina leder och Sörmlandsleden är definitivt värd att prata om. Här har du cirka 100 mil att välja på. Du kan till exempel börja i Nackareservatet och ta dig an början av den. Här är det lättillgängligt och barnvänligt och ni kan passa på att ta ett dopp här och var. Här finns allt från söndagspromenad till tuff utmaning. Du kan även ta tunnelbanan till Björkhagen och börja där. Lämpligt värre! Och toppen för dig som tänker dig att en kombo av storstad och vandring vore helt perfekt.

Icebug
Världsarv

HÖGA KUSTEN

Höga kusten. Detta mäktiga ställe. Totalt 129 km av den fantastiska vandring som är Höga Kustenleden. Upplev Skulebergets naturreservat och Skuleskogens nationalpark. Det är inte för inte som Höga kusten är en del av Unescos världsarv. Här kan du se spåren efter inlandsisen, ta en tur till Slåttdalsskrevan (Ronja Rövardotter-skrevan) och vandra i vidunderlig natur. Lämpligt för både barn och vuxna och definitivt på ”måste ses”-listan i Sverige.

Icebug
Klassiker

KUNGSLEDEN

Vad vore tips om vandring utan denna? Leden går mellan Abisko och Hemavan är drygt 40 mil lång, uppdelad i etapper. Det här är en klassiker som dessutom är utsedd till en av världens vackraste och bästa leder. Står på många vandrares önskelistor och det är lätt att förstå varför. Har du aldrig varit norröver är det här en utmärkt anledning att ta sig dit! Här kan du både se Kebnekaisemassivet och Stora Sjöfallet. Inga riktigt svåra passager finns och leden passar både nybörjare och dig som är rutinerad.

Mer då?

Det här var bara en bråkdel av alla leder Sverige har att erbjuda. Det finns så otroligt många.

Och du! Har du inte lust eller möjlighet att fara i väg särskilt långt går det utmärkt att vandra precis i närheten av där du är också. I de flesta kommuner finns eldsjälar som jobbat järnet för att få till fina små leder, korta som långa. Markerade och spångade. Kanske är det allra bästa sättet att börja vandra – att börja där du är.

Icebug
Krångla inte

Vilken utrustning behövs?

Det beror så klart på vilken tur av vandring du ska ta dig an. Men ett bra tips är att inte krångla till det allt för mycket. Ska du bara ut på en dagstur överlever du utan tusen prylar. Se till att ha ett par sköna vattentäta skor. Du vet aldrig hur leden ser ut och vilket väder det kommer vara. Sätt på dig en skön tröja som andas, ett par bekväma byxor och en lätt vindtät jacka. Välj en lätt ryggsäck som sitter bra på ryggen. Packa den med vatten, mat/fika, skavsårsplåster, tändstickor och laddad telefon.

Nu är det bara att ta dig an Sverige, bit för bit och dag för dag!

Nyhetsbrev

Inspireras mer!
Ta del av vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se