Vinterlöpning

Spring ute – slipp vinterdeppen!

Vintern är i antågande. Och i takt med att snön faller, försvinner också löpare från motionsspår, stigar och cykelbanor. Det är synd. Den som springer utomhus mår nämligen mycket bättre än den som nöter på löpbandet.

Svenskarna älskar verkligen att springa. En färsk undersökning visar att så mycket som fyra av tio svenskar springer minst en gång i veckan (1). Åtminstone under det varma halvåret. För när kylan, snön och isen kommer flyttar många i bästa fall in till löpbandet och i sämsta fall ställs löparskorna på hyllan tills våren kommer.

Det tycker vi är synd. Mer än hälften av löparna springer nämligen för att må bra psykiskt (2) och det finns många undersökningar som visar ett tydligt samband mellan utomhusträning och psykiskt välmående. 2011 gjordes en stor studie där man tittade på skillnaderna mellan inom- och utomhusträning. Resultatet? De som tränade utomhus kände sig piggare och mer positiva. De kände sig mer energifyllda med mindre spänningar i kroppen, minskad ilska och de upplevde att de var mindre deprimerade (3). Studien visade också att personer som tränar utomhus känner sig mer nöjda med sin aktivitet och att de är mer benägna att upprepa den dagen därpå.

Den som tränar utomhus regelbundet löper också mindre risk för mental ohälsa. En skotsk studie jämförde 2013 skillnader mellan personer som tränade inomhus och utomhus. Resultatet visade att personer som regelbundet tränar ute i naturen står inför en betydligt mindre risk att drabbas av mental ohälsa (4).

Känner du dig ändå inte övertygad? Är du ändå på väg till löpbandet? Tänk då på att löpbandet är den maskin på gymmet om ger upphov till allra flest skador (5). Och att det, när det uppfanns i början av 1800-talet, var menat att användas som bestraffning på brittiska fängelser (6).

Nyhetsbrev

Inspireras mer!
Ta del av vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se