Låt skogen bota november-deppen

Att den här tiden på året kan kännas deppig och tung är ingen hemlighet. Men, det finns saker som kan hjälpa dig genom mörkret.

Att faktiskt ta sig tiden att vara en stund i skogen är en riktig hälsokur, både fysiskt och psykiskt. En långsam promenad eller en löparrunda i full fart? Det bestämmer du själv, fördelarna med skogen finns där oavsett. Här har du en hel hög med positiva effekter skogen ger, helt gratis och väldigt enkelt:

HUMÖRHÖJARE

Forskning visar för det första att en tur i skogen höjer ditt humör. Och det kan man väl verkligen behöva i november. När du rör på dig i skogen får du igång blodcirkulationen. Bra för både din fysiska hälsa och för ditt psykiska välmående. Endorfinerna som skapas i kroppen under en skogstur är faktiskt så pass starka att de hjälper mot både depression och ångest. Man blir dessutom gladare och piggare av att röra på sig utomhus jämfört med inomhus, enligt brittiska och japanska studier. Det kan räcka med fem minuters fysisk aktivitet utomhus för att du ska märka att du blir på bättre humör.

EN STUNDS TOTALT LUGN

I våra vanliga liv, där många bor i städer, blir vi överösta med intryck. Det är plingande telefoner, skärmar, brus och trafik. I skogen är det tyst. Helt tyst. I november finns inte ens särskilt många rasslande löv. Ta dig en liten stund i ro, stäng av telefonen och andas.

HJÄLP ATT STRESSA NER

När vi är fysiskt aktiva minskar hormonerna som orsakar stress, vilket gör att vi blir lugnare. Om du dessutom rör på dig (i din takt) i skogen blir det ännu bättre. Olika studier har visat att människor känner sig mera avslappnade och mindre stressade efter en stund i naturen. Det du ältade innan du gick ut kan avta – och bara det är ju värt promenaden!

PROBLEM BLIR INTE LIKA SVÅRA

Kreativiteten ökar när du är i skogen. Detta tror forskare bland annat beror på att naturliga miljöer erbjuder effektiv återhämtning av koncentrationsförmågan. När du är i skogen vandrar tankarna iväg åt lite olika håll och det gillar hjärnan. En amerikansk studie har visat att en grupp människor som var iväg på en längre tur i skogen under flera dagar, ökade sin problemlösarkapacitet med cirka femtio procent.

Nyhetsbrev

Inspireras mer!
Ta del av vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se