Icebug
TV-PROFILENS TIPS:

''Träna balansen – och använd dubbar!''

Balansträning, styrketräning och dubbskor – det är treenigheten för att hålla sig på benen under vintern. Det säger träningsexperten och SVT-profilen Sofia Åhman, känd från bland annat Go’kväll och Hemmagympa med Sofia.

Det är ingen större underdrift att pensionärs-Sverige under pandemin stannade upp på förmiddagarna, när alla skulle följa ”Hemmagympa med Sofia”. Men även om hon blivit känd som hela Sveriges hemmagympa-expert, har Sofia Åhman också ett starkt intresse för rörelse utomhus.
– Jag har alltid gillat att vara utomhus. Jag har åkt mycket skidor och varit mycket på utflykter. Jag försöker att komma ut någonting varje dag, om det så är att gå eller cykla till jobbet, och vill gärna någon längre tur i naturen på helgerna, säger Sofia Åhman.

Det finns också goda anledningar att inte sluta gå ut bara för att vintern kommer, menar Sofia:
– Att sluta gå ut är det sämsta man kan göra. Man måste röra sig, och att röra på sig just utomhus har stora fördelar. Det är bra för ens stresshantering, det resulterar i bättre sömn och man blir på bättre humör. Det syns också tydligt att de som trä-nar ute blir mer nöjda med sin insats. Visst kan det vara jobbigt att komma ut när vädret är dåligt, men man mår ändå alltid bra av att vara utomhus och det känns ju så bra efteråt.

Sofia Åhman om att välja vinterskor:

''Är underlaget riktigt halt behöver man dubbar för att kunna röra sig på ett säkert och avslappnat sätt''

Balansträning är viktigt.

Att äldre kvinnor är överrepresenterade i halkstatistiken är inget som förvånar Sofia Åhman. Hon möter regelbundet äldre som inte vill gå ut när det är halt, just av rädsla för att halka. Problemet är bara att det leder till en ond och snabbt eskalerande spiral. Dålig balans och dålig muskel-styrka är två faktorer som kraftigt ökar risken för olyckor – men tyvärr är också passivitet ett effektivt sätt att försämra dessa två områden ytterligare. Att träna balans och styrka är därför två bra saker att göra för den som vill minimera risken för halka – och det behöver inte vara svårt.
– Balansträning blir allt viktigare ju äldre vi blir. Det är bra att börja träna balansen innan man fyller 65, det kan till exempel ske genom att gå framåt samtidigt som du tittar från sida till sida. Det går också att stå på ett ben samtidigt som man gör något aktivt med kroppen så att fler muskler akti-veras. Jag slår också alltid ett slag för att gå i obanad terräng, i skog och mark. Då får du mycket balansträning på köpet.

Åhmans favoritskor under vintern:

Metro2 BUGrip

''En mycket snygg och stilren sko som jag har på mig så snart jag ska ut men inte ska träna. Den ger bra grepp och ser riktigt bra ut''

Newrun BUGrip

''Newrun är en skön löparsko som jag använder när jag ska springa på halt underlag. Den är skön, har bra grepp och är riktigt snygg''

Viktigt med fäste.

Styrketräningen behöver inte heller den vara avancerad. Sofia Åhman har enkel paroll som alla kan följa.
– Jag brukar säga: Blir muskeln trött så är det bra – då har du styrketränat! Om det sedan räcker med att du använder kroppen för att bli trött, eller om du behöver lägga till ett gummi-band, en sten eller en skivstång spelar ingen roll. Det viktiga är att du blir trött i muskeln. Du kan göra knäböj mot en bänk när du är ute och går, om du sedan behöver hålla i en sten för att bli trött gör du det.

En annan viktig del i att röra sig säkert utomhus på vintern är att ha skor anpassade för vinterbruk. Sofia Åhman är själv en flitig användare av dubbskor när det är halt ute:
– Det är viktigt att man kan känna sig trygg när man är ute, och då är skorna en jätteviktig faktor. Utgå från vilken aktivitet du vill utföra och på vilket underlag. Är det riktigt halt ute så är det bara en sak som gäller.
– Dubbar, dubbar, dubbar. Känner man sig ändå osäker kan man addera ett par stavar också, så har man mycket bra förutsättningar att fortsätta ge sig ut oavsett årstid och väder.

Sofias bästa tips för uteträning:

Nyhetsbrev

Inspireras mer!
Ta del av vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se