Hur går det för oss?

Minimera produkternas negativa påverkan

Skon till höger (eller nedanför om du använder din mobil) är mycket bättre. Men du ska inte köpa den om du inte behöver den.

Det går inte att tala om hållbarhet utan att först konstatera att det allra bästa är att konsumera mindre. Vår resursanvändning ligger långt över gränsen för vad planeten kan återskapa och skulden blir större för varje år. (Under 2018 inträffade Den ekologiska skuldens dag eller ”Earth Overshoot Day” globalt den 1 augusti.)

Fokusera på det som har störst effekt

En del saker behöver vi verkligen, t.ex. vinterskor som skyddar från kyla, väta och halka. Samtidigt visar en livscykelanalys av ett par högpresterande skor att ingen annan aktivitet kommer ens i närheten av den negativa miljöpåverkan som uppstår vid tillverkningen. Därför bör dina Icebug-skor vara något som du inte bara behöver, utan också vill ha och kan använda så länge som möjligt. (På bilden ser du t.ex. Speed BUGrip, som har ingått i vår kollektion sedan 2006.)

Med färre olika material blir det lättare att byta till bättre alternativ

På det här området har vi varit på rätt väg ganska länge. Under hösten 2018 gjorde vi stora framsteg i hållbarhetsarbetet genom att först minska antalet olika material i ovandelen, därefter byta ut dem mot mindre miljöskadliga alternativ utan att skorna blev mindre slitstarka. (Den stora utmaningen här är faktiskt inte den högre kostnad det medför, utan att den lägsta produktionsvolymen ökar eftersom de mer miljöskadliga materialen bisarrt nog fortfarande utgör standard.) Det här är ett arbete som inte är särskilt publikfriande – det syns ju inte ens på den färdiga skon.

Inför hösten 2018 har vårt mål för tillverkningen varit att så långt det är möjligt byta ut alla textilmaterial till återvunnen polyester, samtidigt som vi använder en färgningsteknik där pigmenten tillförs direkt till fibern i stället för att vi först väver eller stickar ett vitt tyg som sedan färgas i ett stort bad. Vi kallar tekniken för ”Solution Dye”, men den är också känd som ”spin dye” eller ”top dye”. Namnet är inte särskilt viktigt – det viktiga är att den här färgningstekniken minskar vattenförbrukningen med nästan 50 procent, kemikalieförbrukningen med mer än 90 procent och koldioxidutsläppen med mer än 60 procent.

Vi strävar också efter att så många textilmaterial som möjligt ska vara antingen Bluesign®- eller Øko-tex-certifierade (vilket förenklat innebär att tillverkningen är kvalitetssäkrad ur ett resurs- och kemikalieförbrukningsperspektiv).

I exemplet med Speed BUGrip består yttertyget av återvunnen polyester, Solution Dye och Bluesign. Fodret består av Solution Dye och Bluesign medan innersulan är i återvunnen polyester, Solution Dye och Bluesign.

En översikt över alla modeller vi har tillverkat inför hösten/vintern 2018 ser ut så här:

- Textiler i ovandelen: 68 % Solution Dye, 70 % återvunnen polyester och 97 % Bluesign.

- 73 % Solution Dye, 5 % återvunnen polyester, 87 % Bluesign och 15 % Øko-tex.

- Innersulans foder: 78 % Solution Dye, 66 % återvunnen polyester och 98 % Bluesign.

Använd det som redan har tillverkats

Till sist, något som också är mycket viktigt: För att kunna fatta så hållbara beslut som möjligt måste vi alltid ha ett holistiskt perspektiv. Skon till vänster är från 2017. En av våra grundläggande principer för hållbarhet är att ha modeller som lever kvar år från år. Det gör att vi kan ha ett lager som räcker till under de bra vintrarna då behovet är stort, samtidigt som vi kan spara de skor som blir över under dåliga vintrar. Här har ju miljöpåverkan redan ägt rum. När skorna står på hyllan – vare sig det är i affären eller hemma – är de till vänster ur ett funktionellt perspektiv lika bra som de till höger. Att sluta använda dem innan de är utslitna skulle inte vara hållbart.

Vårt löfte är att göra förbättringar så snart vi kan med bibehållen prestation och hållfasthet. Det är inte alltid smart – men det är klokt

Vad har vi åstadkommit till sommarkollektionen 2019?

Till våren/sommaren 2019 har Icebug tagit fram en kollektion med ovandelstextilier som är till 74 procent Bluesign®-certifierade. Den här polyestern är vit, inte färgad, och används i många av kollektionens olika modeller. För att göra skillnad mellan olika modeller och användningsområden har vi använt sublimeringstryck för att skapa intressant designade mönster på skorna. Ett och samma grundmaterial ger alltså ett halvt dussin olika användningsområden.

Till fodret har vi använt ett material med 68 procent återvunnen, Bluesign®-certifierad polyester som färgats med Solution Dye. Av skorna i vår/sommarkollektionen 2019 har 18 procent en Ortholite Eco Hybrid-innersula som innehåller återvunnet PU-skum och Bluesign®-certifierat tyg.

Vad gäller skötsel och underhåll har vi testat att skorna i kollektionen tål maskintvätt i 30 °C. Vi rekommenderar dock att du tvättar dem för hand, eftersom det ger bättre kontroll över vattenförbrukningen. Ta bort skosnören och innersulor innan du tvättar i maskin. Låt skorna torka, helst inte i direkt solljus.

Vår/sommarkollektionen 2019 har också undersökts av Ri.se avseende förekomsten av kemikalier. Testerna genomfördes av SGS Vietnam och alla resultat var negativa, vilket betyder att produkterna blev godkända. Icebug är medlem av The Chemicals Group och utgår från Kemikalieinspektionens riktlinjer vid sammanställningen av vår RSL (Restricted Substances List).

Vad är på gång inför hösten/vintern 2019?

Till höst/vinterkollektionen 2019 har vi fortsatt vårt arbete med textilier och ersatt nästan allt läder med Leather Working Groups guld- eller silverstandard. Vi har också tillsatt biomassa och återvunnet material i innersulornas skum samt gått över till 20 procent återvunnet material (produktionsrester) i BUGrip-yttersulorna på våra walking- och hikingmodeller.

De material som står på tur att bytas är mellansulornas skum, PU- och TPU-förstärkningarna, stödlagren och de olika lim som används.

Nyhetsbrev

Inspireras mer!
Ta del av vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se