Läder

Det är inte lätt att spåra läder, men det går!

Läder är ett utmärkt material för tåliga, bekväma och snygga skor. Eftersom det är en biprodukt vid köttproduktion är det dessutom en förnybar resurs. Den etiska och miljömässiga sidan av kött- och skinnindustrin har stått under granskning länge, med Leather Working Group (LWG) som det hittills bästa verktyget för insyn och transparens.

”Leather Working Group består av varumärken, tillverkare, leverantörer, icke-statliga organisationer och slutanvändare. Syftet med den här flerpartsgruppen är att ta fram och underhålla ett regelverk som bedömer skinntillverkares prestanda och efterlevnad av miljölagstiftning samt främjar hållbar och miljövänlig affärspraxis inom skinnindustrin.”

Även för garverier är hållbarhet en resa, och arbetet i LWG går framåt steg för steg. Det första steget är att garveriet blir medlem och underkastar sig en revision. Efter revisionen och åtgärdande av påpekade brister arbetar garveriet vidare med gradvisa förbättringar, så att de efter hand når upp till högre steg, från brons- till guldnivå. När ett garveri väl når guldnivån innebär det att man uppfyller 85 procent av kraven, från miljöledningssystem till beredskapsplaner och ämnen som omfattas av restriktioner.

När Icebug började använda LWG-certifierat läder visste vi att det skulle påverka leverantörskedjan och göra våra produkter dyrare. Kvalitet kostar oftast mer. Garverierna måste investera i nya maskiner och säkrare arbetsförhållanden samtidigt som de ska ta hand om alla biprodukter, avloppsvatten och de kemikalier som används i garvningsprocesserna. Under arbetets gång märkte vi att våra kunder accepterar den lilla prishöjningen, bara den förklaras ordentligt. Vi lärde oss också att det inte är lätt att spåra läder, men det går, och ansvarstagande lantbrukare tar väl hand om sina fritt betande djur hela vägen till slakthuset.

I dag väljer vi bara guldcertifierat läder – då kan vi garantera att alla LWG-revisionens punkter är uppfyllda och att kunden får produkter som både har tillverkats på ett säkert sätt och är säkra att använda. Det enda undantaget är vissa befintliga modeller där en certifiering är på gång, t.ex. våra säkerhetsprodukter.

Icebug köper Nubuckläder från Ecco Thailand och mocka från Shin Li Chang i Taiwan. Ecco-hudarna Icebug använder är danska, producerade av ECCO-läder BV i Holland. Hudarna som produceras i Holland skeppas till Ecco wet blue warehouse (ECCO group central distribution center) och sedan skeppas/transporteras de till Ecco garveriet i Thailand.

Mockan är gjord av hudar med ursprung i Argentina. Namnen på hudleverantörerna är: (1)Curtume CBR S.A. (2) Sadesa (3)Hispano (4)JBS Leather. Hudarna är köpta wet blue, vilket är ett av de första stegen i en garveriprocess. Därefter skickas de till den andra delen av garveriprocessen i Shin Li Chang.

ECCO Tannery (Thailand) Co., Ltd.

Saharattananakorn Industrial Estate 113/9 Moo4 Bangprakru Nakornluang Ayutthaya 13260 Thailand https://eccoleather.com/

SHIN LI CHANG CO., LTD.

No. 28-1 Tu Tun Lane, Xi Ding Village, Tian Wei, Chang Hua, Taiwan, R.O.C. Tel: +886-4-8831415 Fax: +886-4-8830866 Email: shinli.chang@msa.hinet.net http://twslc.com.tw/index.php

Inspireras mer!
Följ vårt nyhetsbrev.

Icebug gör skor med världens bästa grepp, höjer ribban för hållbarhet i branschen och gör det enklare för alla att komma ut i naturen.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se

Denna webbplats använder cookies för att behandla dina personuppgifter och förbättra din upplevelse. Genom att klicka OK eller navigera denna webbplats godkänner du användandet av dessa cookies.