Material

Vi håller ögonen öppna efter innovationer som både ger kvalitet och minskar vår miljöpåverkan

När vi köper in nya material till våra produkter vill vi att de ska vara slitstarka för att kunna användas så länge som möjligt. Den mest hållbara konsumtionen innebär ju att du bara köper det du behöver och behåller det länge, vårdar det och reparerar vid behov för att sedan skänka det för återanvändning när du inte längre behöver det. Det lägger ett stort ansvar på konsumenten, men ett ännu större ansvar på oss att hitta material som är tillräckligt beständiga för att kunna användas, repareras och återanvändas, om och om igen.

Det finns också andra saker att tänka på, t.ex. om materialets egenskaper verkligen passar för skons tänkta användningsområde. Behöver det tåla vatten och vind, ge värme eller kanske vara svalt för soliga och varma dagar? Komforten är naturligtvis också en viktig faktor, eftersom ingen kommer att köpa skor som inte är bekväma och det inte är särskilt hållbart att skapa en produkt som ingen vill ha. För att förbereda produkterna för framtida återvinning försöker vi också hitta monomaterial, alltså där olika fibrer inte har blandats. Som exempel kan vi ta natur- och syntetfibrer, vars främsta syfte är att förstärka textiliernas materialegenskaper och ge förbättrad användning och funktionalitet. Samtidigt kan det leda till att man tappar fiberns förmåga att brytas ned eller möjligheten till återvinning.

Vi använder återvunnet material där så är möjligt – ibland går det att använda 100 procent återvunnet material men ibland är det bara 20 procent, eftersom återvunnet material t.ex. kan göra fibern svagare eller påverka gummits laminering och beständighet.

Mycket av vår tid går åt till att hitta material som uppfyller våra krav och vi håller alltid ögonen öppna efter innovationer som både ger kvalitet och minskar vår miljöpåverkan. Naturligtvis är det en utmaning att hitta en balans mellan bästa funktionalitet och beständighet samtidigt som vi använder hållbara material. Tillsammans med våra leverantörer tar vi fram och köper in nya material, samtidigt som vi samarbetar med kollegorna i outdoorbranschen för att stimulera utvecklingen av bättre material.

Inspireras mer!
Följ vårt nyhetsbrev.

Icebug gör skor med världens bästa grepp, höjer ribban för hållbarhet i branschen och gör det enklare för alla att komma ut i naturen.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se

Denna webbplats använder cookies för att behandla dina personuppgifter och förbättra din upplevelse. Genom att klicka OK eller navigera denna webbplats godkänner du användandet av dessa cookies.