Yttersulor

Yttersulan är och har alltid varit viktigast för Icebug

När vi säger att en högpresterande sko har en ”yttersula i gummi” innehåller den egentligen inte mer än maximalt några få procent naturgummi. Resten består av oljebaserade material och kemikalier, och processen där gummit vulkaniseras kräver mycket energi. Tyvärr finns det ännu inte något realistiskt alternativ, åtminstone inte som vi känner till.

Yttersulan är och har alltid varit viktigast för Icebug när det gäller att lösa problemet med halka. Vi är experter på friktion och arbetar hela tiden för att ge gummiblandningen bästa möjliga fäste. Sett ur ett hållbarhetsperspektiv är det slitstyrkan som är viktigast för en yttersula. Eftersom det är den del som utsätts för direkt slitage är det ofta yttersulan som avgör livslängden för hela skon. När sulan är borta är skon slut.

Vi har inte kunnat hitta någon ”branschstandard” för nötningshållfasthet, något som är ganska irriterande när man som vi vill kommunicera beständighet. (En yttersula med signifikant högre slitstyrka än en sådan standard skulle ju tillföra en hållbarhetsdimension.) Det som finns är standardiserade testmetoder, som vi hela tiden använder för att testa Icebugs produkter parallellt med konkurrenternas. Där kan vi konstatera att våra produkter är bland de som får bäst resultat.

Ett exempel är sammansättningen i Icebug RB9X, som inte bara får toppbetyg vad gäller fäste på både torra och blöta ytor utan också är extremt slitstark med ett slitage på under Din 120. Vi lägger också ned mycket energi på att designa och testa våra produkter så att de får optimal mängd material på rätt ställe och på så vis en längre livslängd. För att få den önskade prestandan i gummi behöver alla komponenter samarbeta. Vi har arbetat med vår leverantör länge och vet att vi kan lita på att de väljer ut de bästa råvarorna.

För att kunna garantera att inga skadliga ämnen används övervakas processen av den svenska organisationen Swerea. Vi har också investerat i ett återvinningsprojekt för att minska de produktionsrester som uppstår vid vulkanisering och trimning. Det kommer att göra att vi nästan inte får några rester från produktionen, samtidigt som vi kan blanda in 20 procent restmaterial i alla nya BUGrip-yttersulor i höst/vinterkollektionen 2019. För varje yttersula som tillverkas behövs det alltså 20 procent mindre ny råvara, samtidigt som det inte kommer att märkas någon skillnad i slitstyrka eller fäste.

Inspireras mer!
Följ vårt nyhetsbrev.

Icebug gör skor med världens bästa grepp, höjer ribban för hållbarhet i branschen och gör det enklare för alla att komma ut i naturen.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se

Denna webbplats använder cookies för att behandla dina personuppgifter och förbättra din upplevelse. Genom att klicka OK eller navigera denna webbplats godkänner du användandet av dessa cookies.