Perfluorkolväten (PFC)

En del av våra produkter är mindre DWR-behandlade än andra, men vi strävar efter att alla våra behandlingar ska vara fria från fluorkarboner

Outdoorprodukter behandlas vanligtvis med olika ämnen för att bli vatten- och smutsavvisande, vilket kallas DWR (Durable Water Repellency). Man kan använda naturliga vaxer, oljor och kemikalier som har skapats av människan. Fördelen med kemikalier har varit att de kostar mindre, är lätta att applicera och har en överlägsen funktion. Tyvärr baseras de på fluorkarbon-kemi vilket gör dem giftiga och svårnedbrytbara, och därmed skadliga för både människor och miljö. Vissa fluorkarboner är redan förbjudna och listan fortsätter att växa. Det här är ett område där det finns all anledning att iaktta försiktighet med potentiellt skadliga ämnen, så vi behöver verkligen gå över till fluorkarbon-fria DWR-behandlingar.

Vi får leva med att det ännu inte finns något ämne med liknande funktionalitet. Det är ju inte heller alla som arbetar under extrema förhållanden och behöver den tuffaste, mest vattentäta utrustningen. Icebug tillverkar outdoorprodukter för många olika situationer, från ultratraillöpning till hundpromenader och postutdelning. En del av våra produkter är mindre DWR-behandlade än andra, men vi strävar efter att alla våra behandlingar ska vara fria från fluorkarboner. Det ser vi till genom att välja rätt DWR-leverantör och testa produkterna innan de lämnar fabriken.

Utöver DWR-behandlingen finns det en annan möjlig källa till skadliga perfluorkolväten i Icebugs produkter, nämligen det PTFE-material som finns i skor med Gore-Tex-membran. Om de här skorna bränns efter att de tär uttjänta kan PFC-ämnen släppas ut i naturen. Vi har ändå valt att fortsätta använda Gores textilier, eftersom de har lovat att till 2020 sluta använda farliga PFC:er i den typ av textillaminat (för allmänt outdoor-bruk) som vi använder. Vi tror att vår genomslagskraft blir större om vi kan lyfta frågorna även från ett perspektiv som varumärkeskund.

Inspireras mer!
Följ vårt nyhetsbrev.

Icebug gör skor med världens bästa grepp, höjer ribban för hållbarhet i branschen och gör det enklare för alla att komma ut i naturen.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se

Denna webbplats använder cookies för att behandla dina personuppgifter och förbättra din upplevelse. Genom att klicka OK eller navigera denna webbplats godkänner du användandet av dessa cookies.