Solution dye

Färgningstekniken minskar kemikalieförbrukningen med mer än 90 procent

Vid konventionell färgning vävs eller stickas ett vitt tyg som sedan färgas till önskad färg i ett stort och hett bad. Det går åt mycket vatten och energi, samtidigt som det krävs mycket kemikalier – och om vattnet inte renas ordentligt ger det svåra lokala miljöföroreningar.

Ändå har det sedan en tid tillbaka funnits en färgningsteknik där pigmentet tillförs redan på fibernivå.

Vi kallar den för ”Solution Dye”, men den är också känd som ”spin dye” eller ”top dye”. Namnet är inte särskilt viktigt – det viktiga är att tekniken minskar vattenförbrukningen med nästan 50 procent, kemikalieförbrukningen med mer än 90 procent och koldioxidutsläppen med mer än 60 procent. Andra fördelar är en ökad färgbeständighet eftersom materialet har samma färg hela vägen igenom, och att tyget kan göras mer hållbart eftersom man inte behöver skapa en yta där ett senare tillsatt pigment kan fästa.

En nackdel är att den lägsta produktionsvolymen blir mycket högre, vilket kräver att vi använder mer enhetliga färger och material.

Inspireras mer!
Följ vårt nyhetsbrev.

Icebug gör skor med världens bästa grepp, höjer ribban för hållbarhet i branschen och gör det enklare för alla att komma ut i naturen.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se

Denna webbplats använder cookies för att behandla dina personuppgifter och förbättra din upplevelse. Genom att klicka OK eller navigera denna webbplats godkänner du användandet av dessa cookies.