Ull

Icebug använder bara mulesing-fri ull

Eftersom ull kommer från får är den ett förnybart material, men det betyder inte att den inte påverkar miljön. Får behöver stora områden att beta på samtidigt som ullframställningen kräver vatten, kemikalier och energi för att ullen ska bli ett material som kan användas i kommersiella slutprodukter.

Icebug använder bara mulesing-fri ull. För att minska vatten- och energiförbrukningen samt den mark som går åt till bete använder vi också återvunnen ull. Jämfört med ny ull innebär den återvunna lägre koldioxidutsläpp och mindre förorening av mark, luft och vatten. Vid användningen ser vi dessutom till att inte tillsätta extra färg, utan i stället behålla de färger ullprodukten redan har efter sin första livscykel. Det gör att vi slipper vi använda extra färgningskemikalier, samtidigt som de blandade färgerna ger den återvunna ullen ett unikt utseende.

Den återvunna ullen kommer från vårt samarbete med Woolpower, en svensk klädtillverkare med fabrik och tillverkning i Östersund. Spillmaterialet från deras produktion samlas upp och nålfiltas i stället för att kastas – en återvinningsförädling som ger ullen en ny livscykel. Även om det är blandad med syntet består spillmaterialet alltid av minst 50 procent ull. Ur ett hållbarhetsperspektiv finns det tyvärr en nackdel med att blanda natur- och syntetfiber, eftersom en ren ullprodukt skulle ha varit biologiskt nedbrytbar.

Ändå ser vi en enorm fördel med att återvinningsförädla och ge nytt värde åt ett material som annars skulle ha kastats. Woolpower blandar in syntetfiber i ullen för att göra den mer slitstark, så att plaggen kan användas under längre tid och tuffare förhållanden. Det bästa ur ett hållbarhetsperspektiv är ju trots allt att använda de produkter vi konsumerar så länge som möjligt. Den filtade ullen kommer att finnas i våra produkter från höst/vinterkollektionen 2019.

En annan fördel med ull är de otroliga materialegenskaperna, där en mycket god isoleringsförmåga, utmärkt fukttransport och naturligt lukthämmande egenskaper är några exempel. Därför tycker vi också att den är ett fantastiskt material att använda för ett aktivt friluftsliv.

Inspireras mer!
Följ vårt nyhetsbrev.

Icebug gör skor med världens bästa grepp, höjer ribban för hållbarhet i branschen och gör det enklare för alla att komma ut i naturen.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se

Denna webbplats använder cookies för att behandla dina personuppgifter och förbättra din upplevelse. Genom att klicka OK eller navigera denna webbplats godkänner du användandet av dessa cookies.