FRI FRAKT PÅ BESTÄLLNINGAR ÖVER 1000 SEKVANLIGA FRÅGORHITTA BUTIKENFÖRLÄNGT ÖPPET KÖP TILL 22 JANUARI

Halkolyckorna – ett dolt samhällsproblem

Undersökning visar att varannan svensk drabbats

En undersökning visar att 4,3 miljoner svenskar någon gång halkat så illa att hen skadat sig. Nu vill det svenska skoföretaget Icebug att problemet får mer fokus.

– Det är hög tid att det införs en nollvision för halkolyckor, säger Icebugs VD David Ekelund.

December betyder inte bara adventsmys och julklappar. Det betyder också att halkan börjar bli ett stort problem på många håll i Sverige – och problemet är mycket större än vad många tror. En undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Icebug, visar att hela 42 procent av svenskarna någon gång halkat och skadat sig. Varje år halkar också 30 000 svenskar så pass illa att de måste uppsöka sjukhus.

– Halkan är ett enormt samhällsproblem. Trots att vi i Sverige vet när på året halkan kommer och vad vi kan göra för att motverka den – är det samma sak år efter år. När halkan kommer fylls akutmottagningarna med människor som behöver vård, säger David Ekelund.

Undersökningen visar också att halkan påverkar svenskarnas vardag i hög utsträckning. Nästan två av tre svenskar upplever att skaderisken vid aktivitet är större under vintern, vilket resulterar i att 63 procent av svenskarna rör sig mindre utomhus under vintern jämfört med sommarhalvåret.

– Hälsoproblemet är alltså dubbelt. Det räcker inte med alla direkta olyckor, utan rädslan för att halka gör att aktivitetsnivån går ner. Med tanke på att vi numera vet hur starka positiva effekter motion har både på fysisk och psykisk hälsa är det ett stort problem – och egentligen helt onödigt, säger David Ekelund.

Flytväst på sjön – men sommarskor på vintern

David Ekelund driver sedan 2001 det svenska skoföretaget Icebug, världens ledande producent av vinterskor med grepp, och han efterfrågar nu handling för att skicka tydliga signaler om att halkan är ett problem att ta på allvar.

– I Sverige har vi lagkrav på vinterdäck på vintern, och det är väldigt få som skulle komma på tanken att trotsa den bestämmelsen. Vi har flytväst på sjön och de flesta av oss har hjälm när vi cyklar, säger David Ekelund, och fortsätter:

– Däremot är det otroligt många som inte drar sig en sekund för att ge sig ut med sommarskor på vintern. Och det är otroligt synd. Vi behöver vinterskor när det är vinterförhållanden, så enkelt är det. Annars är en enda isfläck allt som krävs för att det ska gå riktigt illa.

Nu vill David Ekelund att frågan ska få mer utrymme i den offentliga debatten. Han vill att politikerna tar frågan på större allvar och agerar för att göra något åt problemet.

– Det är hög tid att det införs en nollvision för halka. I ett land som Sverige ska ingen människa behöva halka och slå sig, säger han och fortsätter:

– För att vi ska kunna nå dit behöver vi dels arbeta från samhällshållet med bättre snöröjning och att ge problemet den uppmärksamhet det förtjänar, men sedan så måste vi också var och en ta eget ansvar och faktiskt använda skor med grepp när det är halt ute.

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 26-27 september 2018 har sammanlagt 1008 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Ortopeden om kaoset när halkan kommer

''Tänk om folk kunde lära sig att det är halt''

Efter olyckan - nu är Icebug ett måste för Lisa

''Det lät som när en gren knäcks i skogen''

Metro BUGrip - Sveriges mest sålda dubbsko!

Metro BUGrip är en go och skön klassiker som vunnit Aftonbladets stora test som bästa dubbade vintersko två år i rad. 16 dubbar i karbidstål håller dig garanterat på fötterna!

Icebug
GUIDE

Hitta rätt sko

Icebug BUGrip - världens bästa grepp!

Världens bästa grepp kommer från Göteborg. Med Icebugs produkter håller du dig på benen, även om det är glashalt ute. Hemligheten är den dubbade teknologin BUGrip. 12 till 19 dubbar med toppar av karbidstål gör att du utan problem kan gå eller springa över vilka isfläckar som helst. Här får du kika in i vårt hemliga testlab i skogen utanför Jonsered...

Så minskar vi våra klimatavtryck.

Vi på Icebug menar allvar med vårt klimatarbete. Vi följer FN:s initiativ Climate Neutral Now, mäter hela företagets utsläpp av växthusgaser och ändrar ständigt material och processer för att få ett lägre klimatavtryck. Våra skor ska ha ett klimatavtryck på i snitt högst 6,4 kilo CO2 senast 2030. Längs vägen delar vi med oss av våra material och leverantörer genom vårt initiativ för transparens, Follow the Footprints.

Nyhetsbrev

Inspireras mer!
Ta del av vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se