Icebug
Välkommen våren!

Vårlöpning och nya stigar

Våren är här, och det är hög tid att upptäcka skogen! Men var börjar man egentligen? Vi bad vår ambassadör Gunilla Kidmark, också känd som @trailbykidmark, att berätta hur hon gör för att utforska naturen och hitta nya stigar. Här är hennes bästa tips. Lycka till!

Välkommen våren! Nu pirrar det i kroppen och vi vill ut och skutta och njuta av ljumma vårlöpningar. Är du lite trött på dina gamla vanliga rundor? Vill du lämna asfalt och motionsspår och ge dig ut på de smala stigarna? Här kommer fem tips för att förnya och variera din löpning.

Du har god hjälp av lite kartkunskap och en sportklocka med GPS. Tänk också på att nya upptäckarrundor kan ta längre tid än vanligt så ta gärna med dig lite vatten, energi och en jacka i löparryggan. Packa med dig laddad mobil och tala om för dem där hemma var du tänker springa och när du planerar att vara tillbaka. Väljer du nya, otrampade stigar kan det vara en god idé att ta trailskor med extra kraftigt mönstrad sula för tryggt grepp på tuffa underlag.

1. Det allra enklaste sättet att få omväxling i sin löpning är att låta löparvänner visa sina finaste stigar. Vänner du redan känner, vänner i löparcommunityn på sociala medier eller varför inte hänga med en löpargrupp? De flesta löpare delar gärna med sig av sina favoritstigar.

2. Kan du inte träffa vänner irl eller föredrar att springa ensam är det en god ide att ladda ner gpx-filer till din sportklocka. Klockan visar med en pil i vilken riktning du ska springa och du kan tryggt och säkert utforska helt nya områden. Ofta har klockan även funktionen ''Hitta hem'' ifall du skulle irra bort dig och visar dig samma väg tillbaka som du just sprungit.

3. Karta! Jag älskar att titta på kartor och leta efter fina stigar på spännande platser. Du kan kontakta den lokala orienteringsklubben, de hjälper dig säkert med en karta och förslag på lämpliga stigar. Du kan även kolla in olika traillopps hemsidor och deras kartor över banorna, du kan vara säker på att trailloppsarrangörer väljer ut de allra finaste och ibland de allra tuffaste stigarna och naturområdena.

4. Ta hjälp av olika appar för att rita upp nya löpturer, det finns både gratis och betalversioner. Dessa är vanliga hos traillöpare: Trail Router, Komoot, AllTrails och Strava. Du kan även göra eller kolla in rutter på plotaroute.com och trailforks.com.

5. Vänner, kartor och hjälpmedel i all ära, men vill du ha ett riktigt äventyr tar du bara och sticker in på närmsta obekanta stig som du springer förbi och kollar vart den leder! Kanske tar den slut efter en liten bit, kanske smalnar den och blir till en liten djurstig men den kan också leda till avskilda skogar, mossbackar och små vattenfall. (Och loggar du rutten i sportklockan kan de flesta klockor visa vägen tillbaka OM du tappar bort dig...)

Ut och njut! Precis NU är traillöpningen som allra enklast och vackrast att uppleva.

Lycka till med dina äventyr.

Icebug

Hitta rätt löparsko

Nyhetsbrev

Inspireras mer!
Ta del av vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se