Nu gäller det att bita ihop. Så här gör du.

Att det är bättre att fortsätta träna utomhus under vintern är bevisat. Trots det kan det självklart kännas motigt en kall och mörk kväll i november. Så här gör du för att lyckas.

Få människor springer lika mycket utomhus året om som flerfaldiga världsmästaren och Jerringprisvinnaren Tove Alexandersson. För henne är väder och vind ingen lämplig undanflykt för att stanna hemma. Hennes tips och trix för att få både kropp och huvud att vilja kliva ut genom dörren är väl beprövade – och mycket effektiva. Och här får du dem!

– Du behöver först och främst inte känna så mycket krav. Lägg undan press på tider, hur snabbt du springer eller hur långt. Bara att du tar dig ut genom dörren är bra nog, säger Tove.

Ett bra tips för att göra hela upplevelsen bättre, från början till start, är att planera för när du kommer hem till värmen igen.

Väl ute behöver du heller inte känna att du har flera timmar av träning framför dig. Gör det du ska, snabbt och effektivt.

– En mörk vardagskväll är det mycket lättare att genomföra kortare intensiva pass. Det är ju inte direkt läge för att ta ett njutarpass och köra långdistans. Korta intervallpass fungerar bra. Kör 15-15 eller liknande. Det är effektivt och du blir klar snabbt.

Att vara ute i mörker och kyla blir också mycket mer trevligt om du inte fryser och blir blöt. Se också till att du syns ordentligt och att du ser ordentligt.

– Rätt utrustning är mycket mer viktigt på vintern för att upplevelsen ska bli bra. Klä dig så du inte fryser, lite lager på lager - och tänk framförallt på vad du har på fötterna. Du ser inte om det kommer någon isfläck och det är svårt att hinna parera. Att springa i mörker blir så mycket roligare om du vet att du kan lita på greppet. Jag springer alltid i dubbade skor, då slipper jag spänna mig och kan springa på som vanligt.

Inställning och utrustning i all ära alltså. Men det finns så klart väldigt trevliga saker som kommer helt av sig självt när du springer ute på vintern också.

– Att springa i mörker ger en helt annan fartkänsla. Det känns som att du springer väldigt fort fast du kanske inte gör det. Och det är en helt annan stillhet på vintern. Det ger ett väldigt lugn. Och belöningen du får när du klarat det är en helt annan än på sommaren. Du känner dig stolt, pigg och glad och kan krypa ner i soffan med en härlig känsla i kroppen.

Icebug
TOVE TYCKER

''Det finns få ställen som är så långt borta från det ständigt uppkopplade livet som en lugn och sovande vinterskog''

Nyhetsbrev

Inspireras mer!
Ta del av vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se