Skovård

Det är viktigt att tänka på att nya skor inte har tillräckligt starkt skydd mot smuts och väta. Var därför noga med att impregnera skorna innan du börjar använda dem och upprepa därefter med jämna mellanrum.

Har du tappat dubbar på dina Icebugskor?

Vår BUGrip-teknologi är konstruerad så att du ska ha bra grepp även om du tappar en eller till och med ett par dubbar per sko. Skulle du däremot tappa fler bör du sätta dit nya – och det kan du enkelt göra själv. Dubbarna beställer du kostnadsfritt via vår kundtjänst: https://icebug.se/nyadubbar

Rengör

Läder

Se till att skorna är torra innan du avlägsnar damm och annat med en skoborste. Använd rengöringsskum på tuffa fläckar.

Oljat läder

Borsta bort smuts och damm med en skoborste.

Mocka och nubuck

Mockaborste eller rengöringssten rengör effektivt smuts och fläckar. Observera att mocka är lite känsligare än vanligt läder.

Textil

Fläckar på canvas kan slipas bort med en rengöringssten eller rengöringsskum. Det är inte att rekommendera att köra textilskor i tvättmaskin, då limmet i skorna kan gulna och släppa. Textilskor som går bra att maskintvätta är tydligt märkta med tvättråd.

Texmembran

Ett texmembran sitter oftast mellan yttermaterialet och fodret, det är då skons yttermaterial som avgör hur skon ska skötas. Är det läder så behandla som en lädersko, är det mocka så följ skötselråden för mocka, och är yttermaterialet i textil så följ råden för textil.

Vårda

Läder

Behandla med fet pasta som återoljar lädret. Då får lädret ett nyoljat utseende samtidigt som det skyddar och impregnerar. Observera att ljusa skor kan mörkna några nyanser vid en sådan här behandling.

Oljat läder

Smörj in med skokräm i neutral eller rätt nyans. En skokräm ger en högglansig yta och ett bra skydd och näring åt lädret. Låt skokrämen torka in i 10 min. Borsta därefter in skokrämen i lädret. Polera med putsduk för djup glans.

Mocka och nubuck

Använd en flytande skokräm för mocka och nubuck som vårdar och återställer färgen. Låt den flytande skokrämen verka i 10 minuter. Rugga därefter upp ytan med en mockaborste.

Textil

Till vita textilskor kan du använda en heltäckande och flytande skokräm med vitt färgpigment.

Skinnskor

Steg 1 – RENGÖR, Börja med att borsta av dina skor för att få bort eventuella orenheter. Applicera rengöringsmedel för läder med en fuktig duk. Rengör med cirkulerande rörelser och låt torka naturligt.

Steg 2 – VÅRDA, Applicera skokräm tunt och jämnt, låt torka och polera sedan med putsduk eller borste. Tänk på att välja en färg på skokrämen som matchar dina skor.

Steg 3 – SKYDDA, När lädret återfått en fin yta är det viktigt att impregnera läderskon för att bevara finishen och skydda mot smuts och väta. Spraya ett tunt och jämnt lager impregneringsspray från ett avstånd på ca 15 cm. För bästa effekt, låt dina läderskor torka i 24 timmar efter impregneringen.

Steg 4 – FRÄSCHA UPP, Använd uppfräschningsspray för skornas insida. Lufta skorna regelbundet för att minska behovet av skodeodorant. Låt spray torka före användning. Använd skoblock för att bevara formen på skorna.

Mockaskor

Steg 1 – RENGÖR, Rengör din mockasko varsamt genom att använda en träborste med mässingsborst som tar bort fläckar, smuts och blanka partier. Använd medföljande rengöringssten vid områden med mer synliga märken så som exempelvis repor.

Steg 2 – VÅRDA, Använd den smidiga påstrykaren och applicera ett jämnt lager med ”Renovating Formula”. Skaka flaskan innan användning, applicera sedan med lätta cirkelrörelser. Låt torka naturligt. Om nödvändigt; rugga upp ytan med mockaborsten. Tillgänglig i svart, neutral och brun färg.

Steg 3 – SKYDDA, Spraya ett jämnt lager impregneringsspray på en ren och torr yta med ett rekommenderat avstånd på 15 cm. Upprepa vid behov, använd regelbundet efter första impregnering. Skyddar dina skor från regn och smuts.

Steg 4 – FRÄSCHA UPP, Använd uppfräschningsspray för skornas insida. Lufta skorna regelbundet för att minska behovet av skodeodorant. Låt spray torka före användning. Använd skoblock för att bevara formen på skorna.

Skydda

Mockaskor

Mockaskor är känsliga och behöver skydd, en impregneringsspray är något av ett måste. Använd en impregneringsspray som du låter torka innan du borstar upp mockan med en borste. Upprepa gärna impregneringen för ett extra bra resultat.

Läderskor

Även om impregneringsspray kan täppa till porerna i skinnet så är det ändå en bra lösning för att ge skorna en vattenavvisande yta, dock är det fortfarande ett substitut för ordentlig skovård som innehåller putsning med kräm och polish/vax.

Textilskor

Här behöver du bara använda ett tunt lager impregneringsspray, gärna en spray som är anpassad för textilimpregnering. När det har torkat kan du upprepa för ett extra skyddande resultat.

Syntetskor

Här är det viktigt att du använder en vattenbaserad impregneringsspray. Om du använder impregneringsspray som är avsedd för läderskor kan du förstöra skorna och göra dem flammiga.

Allmänna råd

Rengör, vårda och skydda! När du är klar med utsidan är nästa steg insidan. Låt dina skor vila ibland och använd ett annat par. Ett par fötter kan svettas upp till 100 ml varje dag beroende på aktivitet, därför är det bra att skydda skorna invändigt med en innersula (Arch Flex till exempel) som även ger en bättre komfort och passform. Du kan också använda skoblock i trä när skorna vilar, eftersom trä har en hög absorptionsförmåga. Använd skohorn när du tar på dig skorna så sparar du på skons hälkappa. Olika sorts skor kräver olika sorters material för att fungera optimalt i varierande förhållanden.

Active Skinn

Spaltläder med ett tekniskt ytskikt som ökar styrka, hållbarhet och vattenavstötningsförmåga.

Borstad nylex

100% polyester trikå. Nylex är ett slitstarkt foder och den borstade ytan ger en mjuk känsla mot foten.

ESS-stabilisator

ESS-stabilisatorn är en integrerad, betydligt styvare del av EVA mellansula. Den är placerad under hålfoten och ökar sulans vridstyvhet, utan att negativt påverka flexibiliteten under framfoten.

EVA

Etylenvinylacetat ( = EVA) är en polymer med låg densitet, som närmar sig en elastomer i mjukhet och flexibilitet, men ändå kan bearbetas som andra termoplaster.
I Icebugprodukter används EVA främst för mellansulan. EVA är lätt och ger utmärkt stötdämpning, som hjälper kroppens eget system när du joggar eller går på hårda underlag. Eftersom EVA binder mycket luft, så isolerar det också mycket bra.

Lättvikts EVA

Ett special EVA som innehåller mer luft och därför är lättare, samtidigt som det bibehåller sina stötdämpningsegenskaper. Används för att ytterligare förbättra relationen vikt/prestanda på våra löpskor.

Fleece


Mjukt, lätt foder med goda värmeegenskaper. Gjort av 100% polyester.

Mesh


Vävt textilmaterial.

Snabbtorkande mesh

Fodermaterial som hjälper till att upprätthålla ett behagligt mikroklimat, genom att materialets struktur sprider fukt och därmed torkar snabbare.

Mocka


Det undre skiktet av en delad, tjock boskapshud. Har en ruggad yta och vattenavstötande behandling.

Nubuck

Nubuck är det övre, starkaste, skiktet av huden, som har slipats för att få en sammetsliknande yta. Vattenavstötande behandling.

Protec PU™


Polyuretan med en yta som har utvecklats och testats för att ge extra slitstyrka för utsatta områden. Används som förstärkning på tå, häl och sidan närmast sulan.

PU


Polyuretan. Starkt och lätt syntetiskt material som vi använder för överdelar. Ur ett miljöperspektiv är det ett bättre material än andra syntetiska med motsvarande funktion.

PU Nubuck

Polyuretan med en mjuk, sammetsliknande finish.

Rip-stop Nylon


Rip-stop nylon har en mycket bra relation mellan hållfasthet och vikt. Den lätta nylonväven har kraftigare förstärkningstrådar invända i ett korsmönster. Dessa förstärkningar hindrar att revor sprider sig.

Termosula

Icebugs termosula har inbyggd isolering, i form av ett tjockt EVA lager. EVA har mycket goda isolerande egenskaper och blockerar kyla från marken att nå foten genom yttersulan (när man står ute, kan detta svara för så mycket som 80% av nedkylningen av fötterna). Eftersom EVA är mycket lättare än gummi, gör den inbyggda EVAn det möjligt att ha en lätt sula i äkta gummi med djup profil, som ger bra grepp i alla temperaturer.

TPU


Termoplastisk Polyuretan. En sorts PU som är möjlig att värma eller gjuta till olika former. Till exempel lätta och starka förstärkningar och snörningsdetaljer.

TPU-stabilisator

Den gjutna TPU-stabilisatorn är placerad under hålfoten och ökar sulans vridstyvhet, utan att negativt påverka sulans flexibilitet under framfoten.

Nyhetsbrev

Inspireras mer!
Ta del av vårt nyhetsbrev.

Fabriksstråket 35, 433 76 Jonsered|webshop@icebug.se