Stories

Att gå till skogen är att gå hem

Skogen är Icebugs hjärta. Det är vår hemmaplan. Vi gör skor för skogen och vi försöker tillbringa så mycket tid som möjligt i den. Därför har vi vårt kontor precis vid ett naturreservat i Jonsered. Skogen ger energi, glädje och lugn till alla som spenderar tid i den. Här samlar vi tips på det allra bästa skogen har att erbjuda. Välkommen att följa med ut.

Riktigt gammal och hög skog är något att leta efter

Vilken typ av skog mår du bäst i? Beroende på vem du är kan svaret vara olika. Men vissa indikationer på ”bra skog” finns faktiskt. Enligt forskningen är den som skog som är allra bäst ur rehabiliteringssynpunkt riktigt gammal skog. Den ska vara minst 70 år och 16 meter hög.

Världsmästaren i orientering

Tove Alexandersson

'Det finns få ställen som är så långt borta från det uppkopplade livet som en lugn och susande skog. Den ger energi och harmoni. I många fall tror jag faktiskt att skogen är bättre än många mediciner'

Så lite som 20 minuter om dagen i en skog har positiv inverkan på stress, blodtryck och puls.
Att skogen ger oss människor en känsla av lugn är inte bara något vi tror stämmer – det är bevisat. Mängder med forskning pågår kring vilka positiva hälsoeffekter en stund i skogen kan ha. Och det är många! Det bästa är att det varken är krångligt eller kräver mängder av förberedelser. Här är 6 bra och enkla grejer skogen ger – helt gratis!

Pelarsalar är värda att leta efter - och njuta av om du hittar

Vilken typ av skog mår du bäst i? Beroende på vem du är kan svaret vara olika. Men vissa indikationer på ”bra skog” finns faktiskt. Enligt forskningen är den som skog som är allra bäst ur rehabiliteringssynpunkt riktigt gammal skog. Den ska vara minst 70 år och 16 meter hög.

Många av oss har någon liten glänta eller plats i naturen vi tycker extra mycket om. Ett sådant ställe vi gärna återkommer till. Frågan är hur vi väljer ut dessa favoritställen och vad som krävs för att en plats ska kvalificera sig som ''lugn och trevlig''.

Tät sly är kanske inget du tänker på nu. Och det är du inte ensam om. Tät sly är den typ av skog människor tycker minst om. Detta enligt Anders Lindhagen, som forskar vid SLU. Enligt hans forskning är det till och med bättre med kalhyggen än just sly.

Den mest omtyckta typen då? Enligt Lindhagen är det uppvuxna och gallrade pelarsalar. Pelarsalar är platser i skogen med mycket höga träd, exempelvis tallar, som silar ner ljuset mot marken. Enligt flera undersökningar tycker många människor att det är något av det finaste som finns. Har du någon pelarsal i närheten av dig? Du kanske inte har tänkt på att du har det, eller så visste du inte att det kallas så. Det kan hur som helst vara värt att titta efter – och njuta av om du väl hittar en.

Populärt med strandkanter

Pelarsalar hamnar högt upp även i annan forskning kring liknande ämne. Deltagare i en studie vid Umeå Universitets program skog och hälsa har sedan 2006 i olika omgångar fått vistas i skogen för att må bättre. Det fanns åtta olika platser att välja att göra sin rehabilitering på. Mest populärt? En strandkant vid en sjö. Detta följdes av skog med stora stenhällar och gles tallskog, samt pelarsalar.

Efter dessa platser kom sedan skog med höga granar. Lite klassisk trollskog som i sagornas värld. Den sortens skog ger en känsla av skydd.

77% av Sverige är skog

Enligt forskaren Elisabet Sonntag Öström som är intervjuad i samband med denna studie, har dessa val kanske att göra med hur människan levt under historien. Ha överblick, skydd och vatten till hands. Inte konstigt att många nu för tiden lockas av att bo nära vatten, men lite högt upp och gärna med några träd runt huset för att ge insynsskydd.

Forskningen om skogens möjligheter när det gäller hälsa fortsätter. Vad det mynnar ut i är fortfarande oklart - men du behöver inte vänta på det. Att de allra flesta av oss mår bra i skogen är ett uttalande ingen forskning egentligen behöver sätta OK-stämpel på. Cirka 77% av Sveriges yta är faktiskt täckt av skog. Så ut och njut – hela landet är fullt av möjligheter.

Källor: https://www.skogforsk.se/kunskap/kunskapsbanken/2015/skog-for-manniskor/. https://www.suntarbetsliv.se/forskning/hallbar-rehabilitering/utbranda-drar-till-skogs-och-bara-fornimmer/

Sex tips

När kroppen är i ett stressat läge, vilket den rätt ofta är i vårt högteknologiska samhälle, är alla icke nödvändiga funktioner avstängda. Vi är inställda på att kunna försvara oss och att kunna fly. När du istället tar en tur ut i skogen får kroppen lugn, ro och trygghet och då kan den arbeta långsiktigt och ägna sig åt att förbättra, reproducera och bygga upp immunförsvaret. Forskning har visat att så lite som 20 minuter om dagen i en skog har positiv inverkan på stress, blodtryck och puls. Att komma ner i varv görs alltså bäst i skogen!

Strunta i hörlurarna, hör fåglarna kvittra och träden susa. När du är i det lugn som skogen skapar finns alla möjligheter att låta tankarna sväva fritt och kroppen ”komma ikapp”. Enligt en avhandling vid Umeå Universitet handlar det om att självvald ensamhet, tillsammans med skogens kravlöshet och känslan av frihet, bidrar till välbefinnandet. Sätt dig på en stubbe i skogen (utan telefon!) och bara var. Det är svårare än du tror.

Även kortare vistelser i skogen kan ge mycket goda hälsoeffekter, inte minst på människor med så kallat utmattningssyndrom. I flera projekt har det påvisats att folk som lider av utmattningssyndrom mår bättre av att vara i skogen än i stan eller inomhus. I Japan har ”skogsbad” varit en del av den nationella sjukvården sedan 1982. Det har bevisats att dessa vistelser inte bara sänker stress och liknade – de gör oss även mer mindre aggressiva och deprimerade. Flera andra länder är nu för tiden inne på samma spår som Japan. Bra, säger vi!

Det går väl inte att nämna allt bra med skogen utan att nämna allt gott som växer där. På vintern är det svårare - men inte mindre mysigt med utemat för det! Packa ryggsäcken med det du tycker om och ät middag/frukost/fika ute i naturen på vintern. Allt smakar bättre utomhus och du får massor av frisk luft. Vill du ha ännu fler saker att äta kan vi tipsa om att titta här: https://www.naturskyddsforeningen.se/vilda-vaxter

Förekomsten av ett flertal sjukdomar, bland annat depression, ångest, hjärtsjukdomar, diabetes, astma och migrän är lägre hos personer som bor mindre än en kilometer från ett grönområde. Detta enligt en nederländsk studie.

Det här är ett tips direkt från oss på Icebug. Vårt kontor ligger precis vid ett naturreservat där vid har kilometer efter kilometer av skog, sjöar och stigar. Där är vi ofta. Nästan varje lunch faktiskt. Det är så fint här att vi beslutade oss för att bjuda in andra att uppleva den och därför startade vi Backyard Trail. Att ha en skog nära dig är en lyx. Använd den, ofta och respektfullt. Och dela med dig av det vackra till fler som behöver komma ut!

Källor: finska Skogsforskningsinstitutet Metla, natursidan.se, ilivet.se